Linkovi

Skupština proglasila novi ustav Srbije


Na svečanoj seednici Parlamenta proglašen novi Ustav Srbije, a pored zadovoljstva zbog tog završetka tog posla i političari i analitičari ocenjuju da Srbiju čeka još mnogo obaveza.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle sednice Parlamenta da je proglašenje Ustava izuzetno važno, jer se na taj način razvija novi politički put ka Evropskoj uniji.

Iakoje u godišnjem izveštaju Evropska komisija pohvalila politički i ekonomski napredak Srbije, ostalo je nekoliko nejasnih pitanja koja će zvaničnici iz Beograda uskoro morati da razjasne. Direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje Uniji Tanja Miščević kaže da će morati da se razjasne nedoumice na pitanja koja se odnose na mehanizme postavljanja sudija i tužilaca, zatim na partijsku kontrolu poslaničkih mandata, obim teritorijalne decentralizacije i odnosa ustava i međunarodnog prava.

Nisu samo evropske integracije posao koji čeka Srbiju u narednom periodu. Ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je posle potpisivanja sporazuma o nabavkama i uzajamnim uslugama sa zamenik komandanta Evropske komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država Vilijemom Vordom da se nada pozivu Srbiji na predstojećem samitu NATO da pristupi programu Partnerstvo za mir jer bi to predstavljalo veliki podsticaj reformi i jasnu potvrdu evroatlantske budućnosti Srbije.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt rekao je da SAD i NATO žele da vide Srbiju u Partnerstvu za mir, ali da će brzina tog procesa zavisiti od njene saradnje sa međunarodnom zajednicom u ispunjavanju haških obaveza i određivanju budućeg statusa Kosova.

Kritike Me]unarodne krizne grupe

Usvajanje novog ustava Srbije predstavlja nazadovanje srpske demokratije, ocenila je u novom izveštaju Medjunarodna krizna grupa. Referendum se ne može opisati kao pošten ili slobodan, a brojni pouzdani izveštaji ukazuju da je proces usvajanja ustava imao brojne nepravilnosti i da je rezultat falsifikovan, navodi ta organizacija.

Glavna svrha ustava je da Srbiji pravno onemogući priznavanje nezavisnosti Kosova što bi moglo da doprinese dugoročnoj političkoj nestabilnosti. T

akodje, ovakav ustav otvara vrata za povećanu centralizaciju države, ograničavanje ljudskih i manjinskih prava, uništenje pravne nezavisnosti pa potencijalno – i parlamentarnu diktaturu, upozorava ova nevladina organizacija. Krizna grupa, medjutim, konstatuje da su referendum pozdravili Savet Evrope, Evropska unija i Sjedinjene Države.

Usvajanje ustava je pobeda za Demokratsku stranku Srbije premijera Vojislava Koštunice i njegove ideološke saveznike, socijaliste i Srpsku Radikalnu stranku, dok su najveći gubitnici predsednik Srbije Boris Tadić i G17+ a Liberalno Demokratska Partija Čedomira Jovanovića bi, zbog svog protivljenja Ustavu, mogla da privuče deo glasača Demokratkse stranke, ocenjuje Medjunarodna krizna grupa.

XS
SM
MD
LG