Linkovi

Savremena tehnologija - automobil koji se sam parkira


Za vozače kojima parkiranje teško pada savremena tehnologija ima novo rešenje - automobil koji se sam parkira. Nekoliko vodećih proizvodjača primenilo je kompjuterizovani sistem koji koristi sonar i omogućava samo-parkiranje i na veoma skučenom prostoru.

Voziti nova kola je zadovoljstvo, ali parkirati u gradovima sa zagušenim saobraćajem, poput Njujorka, može da bude problem. Ipak, ne mora da bude tako. Nova tehnologijaomogućava čak i lošim vozačima da parkiraju svoj automobil na ograničenom prostoru. Novi Leksus LS 460 je član nove generacije takozvanih “pametnih automobila” koji obavljaju većinu posla za vas. Portparol Leksusa Vejd Hojt kaže da vozač treba jedino da odabere mesto za parkiranje.

“Sonarni senzori na prednjem braniku registruju položaj vozila ispred i iza vas, a zatim se na ekranu pojavi projekcija pravogaonika koju pomerate tamo gde želite da se automobil smesti. Date komandu i ne dirate volan koji se okreće sam u skladu sa datim koordinatama.”

Hojt kaže da vozač i dalje zadržava kontrolu i može da koristi kočnice u slučaju neče nepredvidjenog. Neki Njujorčani su bili pomalo iznenadjeni kada su videli kako vozač parkira automobil ne držeći ruke na volanu, Neki su bili i impresionirani.

“Ovo je sjajno, sigurno bih želela da imam tako nešto. Zaista impresivno. Nisam mogao da verujem svojim očima. Kola se sama parkiraju, a vozač drži ruke u vazduhu.”

Novinari magazina “Popular Mechanics” su takodje bili impresionirani i dodelili su Leksusu “Nagradu za tehnološki pomak”, za inovativnu primenu tehnologije. Urednik magazuina, Don Čejkin, kaže da ovaj izum možda nagoveštava i nova rešenja za budućnost.

“Ovo je zaista zapanjujuće, Kombinacijom kompjuterskog softvera sa radarima, kamerama u automobilima, različitim senzorima, kontrolom motora i kočnica izgleda da ćemo uskoro doći i do automobila koji mogu sami da se kreću,” kaže Čejkin.

Ipak, ne misle svi da je to tako dobra ideja.

“Više mi se svidja tradicionalni način. Suviše stvari se automatizuje i ljudi jednostavno više neće voziti.”

Takvi automobili za sada ne postoje na tržištu. Ali, počevši od ovog meseca sistem za parkiranje biće dostupan na nekim od Tojotinih modela za sledeću godinu, a model Leksus 460, opremljen ovim sistemom, prodavaće se u Americi za oko 61 hiljadu dolara.

XS
SM
MD
LG