Linkovi

Najmanje 17 Palestinaca ubijeno u napadima na Gazu


Najmanje 17 Palestinaca ubijeno je u današnjim izraelskim napadima na pojas Gaze, među njima i dve žene, jedan dečak, dvoje lekara i bar 10 ekstremista. Najmanje sedam ekstremista je poginulo, a još nekoliko je ranjeno u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze, rekli su palestinski zvaničnici.

Petoro Palestinaca je poginulo večeras u izbegličkom kampu Džebalija u najžesćem napadu Izraela u proteklih tri dana, koliko traje ofanziva u kojoj je ukupno 35 Palestinaca izgubilo život. U južnom delu obale Gaze, u blizini grada Rafe, u drugom talasu večerašnjeg bombardovanja, pogođeno je vozilo u kojem su bili pripadnici milicije koju je formirala Hamasova vlada. U tom napadu teško su ranjene četiri osobe.

Izraelska vojska saopštila je da su napadi usmereni na ekstremiste koji podmeću eksploziv i gađaju Izrael raketama. Vojska je počela ofanzivu u sredu zauzimanjema Bejt Hanuna, grada na severu Gaze, u blizini izraelske granice. Zauzimanje Bejt Hanuna razlikuje se od prethodnih izraelskih upada u Gazu, rekao je viši vojni zvaničnik Izraela. Umesto da ostaju izvan naseljenih oblasti, vojnici idu od kuće do kuće, pa čak razvaljuju spoljne zidove kako bi došli do ekstremista.

Deo nove taktike izraleske vojske je, prema rečima tog zvaničnika, i privođenje više stotina muškaraca na ispitivanje, pri čemu veliki broj njih odmah i puštaju, ali su ipak do sada zadržali nekoliko desetina. Večeras su izraelski vojnici naredili svim muškarcima uzrasta od 16 do 46 godina iz dela Bejt Hanuna Al Masri da se jave u lokalnu školu radi ispitivanja. U najdramatičnijoj epizodi izraelske ofanzive u tom gradu, vojska je juče opkolila džamiju Al Naser u kojoj se sakrilo oko 60 pobunjenika iz redova Hamasa.

Ubijen vođa Islamskog džihada na jugu Cisjordanije

Izraelska vojska ubila je večeras lokalnog vođu radikalnog pokreta Islamski džihad u Betlemu. To je izjavio jedan izvor palestinskih bezbednosnih službi. Izrael je godinama pokušavao da uhapsi vođu Islamskog džihada Taera Hasana, koji je večeras ubijen na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG