Linkovi

Još dvojica Afroamerikanaca imaju solidne šanse da postanu senatori


Dvojica afroameričkih kandidata za senatore imaju šanse da pobede na izborima sledećeg utorka i tako uđu u istoriju. Demokratski kongresmen Harold Ford Mlađi, iz Tenesija, mogao bi da postane prvi afroamerički senator sa juga posle 125 godina, dok bi zamenik guvernera Merilenda, Republikanac Majkl Stil, mogao da postane prvi afroamerički senator iz te države.

Majkl Stil je konzervativni Republikanac u liberalnoj državi Merilendu, dok je Harold Ford Demokrata koji pokušava da pobedi u Tenesiju, koji je konzervativna država. To je primoralo obojicu kandidata da prilagode svoje kampanje, kaže Dejvid Bosajtis, ekspert za afroameričku izbornu politiku.

“Jasno je da obojica kandidata moraju da se pomere od uobičajene platforme svojih stranaka. Stoga se Majkl Stil pretvara da nije Republikanac i pokušava da deluje umerenije, dok je Harold Ford prošle godine glasao nekoliko puta sa konzervativcima, kako bi zauzeo odgovarajuću poziciju za izbore u svojoj državi,” kaže Bosajtis.

To se moglo zapaziti i u javnim debatama dvojice afroameričkih kandidata sa njihovim protivnicima. Ford je naglašavao tradicionalne vrednosti, razilazeći se sa stavovima Demokratske stranke.

”Nikad nisam podržavao brak homosekusalaca,” rekao je on.

Republikanac Majkl Stil, ističe pragmatičan pristup u tradicionalno liberalnom Merilendu.

“Razgovaram sa gradjanima Merilenda čiji problemi nisu konzervativni i liberalni, niti republikanski i demokratski, već stvarni, poručuje Stil.

U nedavnoj tv debati Stil je nastojao da naglasi svoja razmimoilaženja sa Bušovom administracijom u pogledu Iraka.

“Sada ne postoji jasna strategija i jasan smer na terenu. To čujete od generala, od vojnika, Mislim da je fokus na tome da se ide napred,” kaže Stil.

To ipak možda neće biti dovoljno da se dostigne prednost koju ima Stilov preotivnik, demokratski kongresmen, Ben Kardin. Evo šta o tome kaže analitičar Dejvid Bosajtis.

“Pobeda Majkla Stila u Merilendu, koji je demokratska država, nije verovatna, tim više što će ovi izbori po svemu sudeći biti loši za Republikance.”

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, Ford ima bolje izglede u Tenesiju. Medjutim, nedavni republikanski tv oglas, sa ovom ženom u izazovnoj pozi mogao bi da umanji njegovu podršku, mada je kasnije povučen, dok se Fordov suparnik, Bob Korker, ogradio od njega. Ford bi, po mišljenju analitčara Bosajtisa, ipak mogao da pobedi.

"Ford bi trebalo da očekuje taj veliki demokratski talas, što je izgleda i slučaj i što bi moglo da mu obezbedi pobedu,” kaže Bosajtis.

XS
SM
MD
LG