Linkovi

Širom SAD u toku prava revolucija za zaštitu životne sredine


Stotine američkih gradova prkose predsedniku i uzimaju stvar u svoje ruke sa projektima, kao što su automobili na vodonično gorivo, kuće na solarnu energiju ili programi recikliranja vode. Lokalni političari pokušavaju da ispune zahteve Sporazuma iz Kjota, iako je federalna Vlada odbila da ga potpiše.

Preko 300 američkih gradova potpisalo je sporazum po kome će smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 7 procenata, koliko je prema Sporazumu iz Kjota – koji je predsednik Džordž Buš odbacio – predviđeno za Sjedinjene Američke Države. Santa Monika, koja ima svega 85 hiljada stanovnika, sa ponosom smatra sebe takozvanim «zelenim gradom». Gradske vlasti počele su program održivosti energije pre 12 godina i sve službene zgrade snabdevaju se strujom od vode, vetra ili sunca. Primera radi, blizu plaže, od recikliranih materijala izgrađene su neke zgrade, po pristupačnoj ceni, koje funkcionišu na solarnu energiju.

«Radi se o zaista sjajnom pilot projektu, koji pokazuje da možete da napravite jednu takvu stvar i da to može da bude pristupačno. Nije toliko skupo, a mi smo pratili vrlo pažljivo da vidimo da li celokupna tehnologija funkcioniše. I da znate da radi, vrlo je efikasna», kaže Din Kubani, zvaničnik za zaštizu životne sredine u Santa Monici.

Osamdeset odsto gradske flote Santa Monike pokreću alternativna goriva, kao što su prirodni gas ili vodonik. Voda iz rasprskivača i praonica kola se prečišćava i koristi za zalivanje biljaka i puštanje vode u kupatilu. Gradonačelnik Bob Holbruk nada se da će politika njegovog grada uticati i na odluke koje se donose u američkoj prestonici.

«Počinje ovde na lokalnom nivou. Mi imamo samo 85 hiljada stanovnika, ali nas prate drugi gradonačelnici iz milionskih gradova. I u Vašingtonu će nas slušati, sigurno», kaže Holbruk.

Santa Monika doduše ima moćnog saveznika na nivou države Kalifornija. Guverner Arnold Švarceneger, inače republikanac, zarekao se da će smanjiti emisiju karbon-di-oksida u Kalifroniji za četvrtinu u narednih 20 godina. Na nedavnoj konferenciji o klimi, u Long Biču, čuveni holivudski glumac kritikovao je američku Vladu.

«Vidimo da nema baš nekog velikog liderstva federalne vlade kada je reč o zaštiti životne sredine, i zato mi, kao država, moramo da pokrenemo stvar. Želimo da pokažemo liderstvo», rekao je tada Švarceneger.

Američki Nacionalni centar za atmosferska istraživanja objavio je 19. oktobra da će zbog globalnog zagrevanja, pre svega region Mediterana, Brazil i Zapad Sjedinjenih Država, po svemu sudeći, biti izloženi dugotrajnim sušama, jakim kišama i dužim toplotnim talasima tokom sledećih sto godina. Generalno, na zemlji bi treblo da bude toplije i vlažnije, a vremenske prilike biće više ekstremne nego do sada.

XS
SM
MD
LG