Linkovi

IPCC: Izduvni gasovi glavni razlog zagrevanja planete


Istraživanja Medjudržavnog panela za klimatske promene (IPCC) pokazuju da su
ljudske atkivnosti tokom poslednjih pet godina značajno povećale zagrevanje Zemlje.

Panel koji radi pri UN, priprema izveštaj za 2. februar naredne godine u kojem će se analizirati klimatske promene i uticaj na vreme, pojavu bolesti, ekološku situaciju i snadbevanje vodom. U poslednjem izveštaja IPCC objavljenom 2001. navodi se da postoje "novi jači dokazi" da izduvni gasovi, nastali uglavnom sagorevanjem fosilnih goriva u elektranama i fabrikama, i izduvni gasovi automobila, glavni razlog zagrevanja planete.

Izveštaj bi mogao da sadrži još ubedljivije dokaze, što bi, prema brojnim mišljenjima u medjunarodnoj javnosti, pojačalo pritisak na SAD koje su najveći zagadjivač, a samovoljno su napustile ekološki medjudržavni Protokol iz Kjota 2001. godine. Predsednik SAD Džordž Buš traži način kako da smanji preveliku emisiju gasa koja je 2004. godine bila za čak 16 odsto viša od prosečnog nivoa 1990-ih godina.

"Postoji nedopustiv nivo svesti o uticaju na klimatske promene i interesu ljudi, a kada izveštaj bude predstavljen očekujem da će privući mnogo pažnje. Pretpostavljam da će to uticati na političko ponašanje ljudi širom sveta", izjavio je predsedavajući IPCC Radžendra Pačauri.

Svest o uticaju na klimatske promene u SAD delimično se promenila prošle godine pošto je uragan Katrina opustošio Nju Orleans i posle prikazivanja holivudskog filma "Dan posle sutra".

XS
SM
MD
LG