Linkovi

Anketari najavljuju dobar izborni rezultat opozicionih demokrata


Kongresni izbori u SAD se održavaju za manje od dve nedelje, a agencije za ispitivanje javnog mnjenja nastoje da utvrde kako će Amerikanci glasati. Vlasnik jedne od tih agencija, Džon Zogbi, kaže da će brojne izborne trke biti tesne, ali da će Demokrate verovatno postići značajne uspehe. Detaljnije u izveštaju novinara GA, Džona Federlija.

Džon Zogbi, koji je na čelu agencije “Zogby international“ sproveo je ankete širom SAD uoči kongresnih izbora, 7-og novembra. Ako bi izbori bili održani danas, rekao je Zogbi, Demokrate bi verovatno osvojile izmedju 25 i 30 mesta u Predstavničkom domu, a 4 u Senatu. To bi im dalo većinu u Predstavničkom domu, ali ne i u Senatu. Zogbi kaže da se 15 do 20 odsto birača, od kojih se mnogi identifikuju kao Republikanci, još uvek se nije opredelilo.

“Situacija nije najizvesnija. Medjutim, nema sumnje da su Republikanci sada veoma ranjivi.”

Zogbi je dodao da postoji mogućnost veoma slabog odziva birača na izborima, a ankete ne pokazuju ni veliki optimizam demokratskih birača.

“Birači i njihovi glasovi će odrediti budućnost. Medjutim, teško je reči da Amerikanci smatraju da su ovi izbori važni, ako samo 39 ili 40 odsto bude izašlo na izbore.”

Zogbi dodaje da će Hispanci, koji u sve većem broju izlaze na birališta, igrati važnu ulogu na izborima. On je smatra da ankete pokazuju da će Amerikanci arapskog i muslimanskog porekla glasati u velikoj većini za Demokratsku stranku.

“Amerikanci arapskog porekla, uopšte uzevši, i hrišćani i muslimani, pružiće Demokratama ubedljivu podršku na izborima za guvernere i za senatore u Mičigenu, Ohaju, Pensilvaniji i na Floridi.”

Zogbi je naglasio da je u ovom momentu nemoguće dati defintivnu prognozu o ishodu predstojećih izbora. On je rekao da mnogi neopredeljeni birači ozbiljno razmišljaju za koga će da glasaju tek nekoliko dana uoči izbora.

XS
SM
MD
LG