Linkovi

Rajs: Savet bezbednosti UN odmah da uvede sankcije Iranu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs traži da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odmah uvede sankcije Iranu, s obrazloženjem da vlada u Teheranu mora da se pozove na odgovornost zbog prkošenja u pogledu svog nuklearnog programa. Državni sekretar je rekla da Iran pomno prati svetsko reagovanje na nedavnu severnokorejsku nuklearnu probu, dodavši da programi naoružanja obema zemljama neće nikada doneti prestiž ili veću bezbednost. Da čujemo izveštaj novinara Glasa Amerike, Meredita Bjuela.

Državni sekretar je naglasila da je vreme za preduzimanje akcije u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

«Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sada radi na rezoluciji o uvođenju sankcija Iranu. Međunarodna zajednica, da bi imala kredibilitet, mora da usvoji rezoluciju kojom bi se Iran pozvao na odgovornost zbog svog inaćenja.»

Državni sekretar je u svom govoru u Fondaciji «Heritidž» u Vašingtonu, naglasila da bi Iran trebalo da obrati pažnju na brojne sankcije uvedene Severnoj Koreji posle njene prve probe nuklearnog oruđa početkom ovog meseca.

«Najveći izazov za režim neširenja nuklearnog oružja dolazi iz zemalja koje krše svoje obaveze koje imaju prema Sporazumu o zabrani širenja nuklearnog oružja. Severna Koreja je takav slučaj, a to je i Iran. Iranski režim posmatra kako svet reaguje na severnokorejsko ponašanje i sada može da vidi da će se međunarodna zajednica suprotstaviti toj opasnosti. Iran može da vidi da put koji je izabrala Severna Koreja ne vodi ka većem ugledu i napretku ili većoj bezbednosti. On vodu u potpuno suprotnom smeru.»

Države Zapada strahuju da bi iranski program obogaćivanja uranijuma mogao da omogući islamskoj republici da napravi nuklearno oružje. Teheran međutim insistira da je isključivi cilj njegovog programa proizvodnja električne energije. Državni sekretar je ujedno zatražila od Severne Koreje da nastavi razgovore o povlasticama koje su joj ponuđene ako odustane od pokušaja da napravi nuklearno oružje.

«Severna Koreja bi trebalo da se pridržava svojih međunarodnih sporazuma o denuklearizaciji i vodi politiku koja nije neprijateljska prema komšijama i neprijateljska prema međunarodnim principima i normama ponašanja. Sve što Severna Koreja kaže da traži, nalazi se na stolu za kojim se vode šestostrani pregovori.»

Taj proces, u koji su uključene Sjedinjene Države, Severna Koreja, Kina, Južna Koreja, Japan i Rusija, počeo je 2003, ali je prekinut već više od godine, koliko ga Pjongjang bojkotuje.

XS
SM
MD
LG