Linkovi

Poziv administraciji predsednika Buša da stupi u pregovore sa Severnom Korejom


Uticajni senatori iz obe političke stranke pozivaju administraciju predsednika Buša da stupi u direktne pregovore sa Severnom Korejom posle nuklearne probe koju je ta izolovana zemlja izvršila ranije ovog meseca.

Nedavna nuklearna proba Severne Koreje navela je neke članove Kongresa da zatraže od administracije predsednika Buša da pokuša da reši krizu oko nuklearnog programa t zemlje direktnim pregovorima. Bušova administacija je do sada odbijala direktne kontakte sa Pjongjangom van takozvanih šestostranih pregovora, navodeći da Severna Koreja nije izvršila obaveze iz prethodnih bilateralnih sporazuma sa SAD. Demokratski senator Džek Rid, koji je jedan od najglasnijih u zahtevima za direktnim pregovorima kaže da su oni još hitniji posle nedavnih poteza Pjongjanga.

“Bušova administracija je poslednjih godina samo posmatrala dok su Severnokorejci izvukli plutonijum van kontrole medjunarodnih inspektora i zatim izvršili raketnu probu 4. jula prošle godine, a sada i nuklearnu probu.”

Rid je u programu mreže CNN rekao da je suština bilo kakvih pregovora to da bi Severnokorejci trebalo da razgovaraju sa SAD i da bi to trebalo bar pokušati čak i ako ne dovede do uspeha. U istom programu, republikanski senator Arlin Spekter rekao je da veruje da postoje dobri razlozi za oba tipa pregovora.

“Multilateralni pregovori su neophodni, ukoliko želimo da sankcije budu efikasne. Ohrabruje me to što Kina sada govori sve oštrije o efikasnosti sankcija.”

Medjutim, senator Spekter podseća da je bivši predsednik Ronald Regan odlučio da pregovara sa Sovjetskim Savezom i nakon što je tu zemlju proglasio “zlom imperijom”1980-ih godina, kao primer da treba razgovarati i sa pretpostavljenim neprijateljima, uključujući Severnu Koreju i Iran.

“Iran želi da bude član nuklearnog kluba. I Severna Koreja želi da se pohvali time. Dakle, razgovarajmo sa njima. Pitanje je dovoljno ozbiljno u slučaju Severne Koreje, koja već poseduje nuklearno oružje, kao i sposobnost da ga postavi na rakete. Mislim da bi trebalo da ispitamo svaku alternativu, uključujući i direktne bilateralne pregovore.”

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs se upravo vratila sa turneje tokom koje je posetila Japan, Južnu Koreju. Kinu i Rusiju u cilju pridobijanja podrške za primenu sankcija koje je Savet bezbednosti zaveo Severnoj Koreji pošto je izvršila nuklearnu probu.

XS
SM
MD
LG