Linkovi

Naoružani pripadnici palestinske policije izašli na ulice Gaza sitija


Pripadnici palestinskih snaga bezbednosti započeli su danas u Gazi talas antivladinih protesta, zahtevajući zaostale plate. Sve teža privredna situacija i različita politička gledišta vode suprotstavljene palestinske stranke ka direktnom sukobu.

Naoružani pripadnici palestinske policije izašli su na ulice Gaza sitija, u novom talasu deonstracija protiv vlade, na čijem čelu je militantna islamska organizacija Hamas. Policajci, koji su pod kontrolom stranke Fatah, nsiu dobili platu već 7 meseci – od kako je Hamas došao na vlast. Organizacija Hamas izložena je teškim međunardonim sankcijama i nije u stanju da isplaćuje plate za oko 165 hiljada državnih službenika – od čega su polovina pripadnici snaga bezbednosti. Gnevni policajci su naterali trgovce da zatvore radnje, a onima koji su odbili da to učine polupali su prodavnice.

Takođe su zapalili gume na glavnim saobraćajnicama, što je rezultiralo talasima gustog, crnog dima i zastojima u saobraćaju. Protesti su izbili samo nekoliko sati pošto je visoki pripadnik Fataha ubijen u sukobu sa pristalicama Hamasa. To je najnovija epizoda u sve većoj borbi za vlast dve frakcije, što dodatno povećava strah od mogućeg izbijanja građanskog rata među Palestincima, o čemu govori palestinski analitičar Vadia Abu Naser.

“Nevidim mogućnost za bilo kakav suživot Hamasa i Fataha, pod sadašnjim okolnostima, pa verujem da će doći do sukoba.”

U pokušaju da razreši krizu, umereni palestinski predsednik Mahmud Abas, koji se nalazi na čelu pokreta Fatah, pokušao je da formira vladu nacionalnog ujedinjenja sa Hamasom, koja bi bila prihvatljivija međunarodnoj zajednici. Međutim, ti pregovori su propali kada je Hamas odbio da prizna Izraelu pravo na postojanje, što je jedan od glavnih uslova međunarodne zajednice da bi sankcije bile ukinute. Do ovih nereda dolazi pred kraj svetog meseca Ramazana, što bi trebalo da bude period obeležen veseljem, gozbama I poklonima. Međutim, Palestinci posebno osećaju ekonomski pritisak, pošto su im prihodi značajno smanjeni, što praznike u Gazi čini mnogo težim.

XS
SM
MD
LG