Linkovi

Predsednik Buš vidi paralelu između konflikta u Iraku i vijetnamskog rata


Predsednik Buš je izjavio da ga nedavno povećanje nasilja u Iraku podseća na taktiku koju su koristili severnovijetnamski gerilci tokom ključnih perioda vijetnamskog rata.

Bela kuća se protivila poredjenju borbe u Iraku i vijetnamskog rata. Medjutim, tokom intervjua za TV mrežu ABC, predsednik Buš je govorio o jednoj mogućoj paraleli. On je izneo taj komentar kad mu je postavljeno pitanje o kolumni novinara Njujork Tajmsa, Tomasa Fridmana, koji je poredio nedavno povećanje nasilja u Iraku sa Tet ofanzivom tokom vijetnamskog rata.

On bi mogao biti u pravu. Nivo nasilja je svakako veći kako se približavamo izborima.“

Tet ofanziva je u širokim krugovima smatrana prekretnicom u Vijetnamskom ratu. I dok su komunističke snage na kraju izgubile Tet ofanzivu, one su dobile propagandni rat zbog čega su Amerikanci izgubili podršku za konflikt. Tokom brifinga za novinare, predstavnik Bele kuće, Toni Snou, rekao je da predsednik ni na koji način nije rekao da je ovo prekretnica u iračkom konfklitu.

To je poredjenje napravio Tom Fridman. Pitanje se odnosilo na kolumnu koju je napisao Tom Fridman. Predsednik je izneo činjenicu koju je iznosio i ranije, a to je da teroristi pokušavaju da eksploatišu fotografije i koriste medije da bi uticali na javno mnjenje u Sjedinjenim Državama.“

Snou je dodao kako je predsednik Buš jednostavno primetio da bi neprijatelj u Iraku mogao da poveća obim nasilja kako bi uticao na ishod izbora sedmog novembra u Sjedinjenim Državama, baš kao što su komunističke snage to učinile u Vijetnamu pred izbore u Americi 1968. godine. U Bagdadu, američki vojni predstavnik je izneo slično gledište.

General-major Viliam Koldvel je rekao da, mada je teško reći tačno šta teroristi misle, moguće je da oni sada pokušavaju da iskoriste nasilje kao način da utiču na izbore.

Nije puka koincidencija da se povećanje napada na koalicione snage i povećanje američkih žrtava poklopilo sa većim brojem naših snaga na ulicama Bagdada i periodom pred američke kongresne izbore. Neprijatelj zna da će ubijanje nevinih ljudi i Amerikanaca podstaći novinske članke i stvoriti osećaj frustracije.“

Medjutim, neki stručnjaci za inostranu politiku i odbrambena pitanja izražavaju sumnju da postoji veza izmedju povećanog nasilja u Iraku i predstojećih kongresnih izbora. Medju njima je i Majkl OHenlon iz Brukings instituta - privatne istraživačke organizacije ovde u Vašingtonu, koji smatra da je povećanje nasilja odraz promena u vojnoj taktici.

XS
SM
MD
LG