Linkovi

Predsednik Buš pružio podršku ulasku Hrvatske u NATO i EU


Američki predsednik Džordž Buš izjavio je večeras u Vašingtonu, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, da je "interes sveta da Hrvatska udje u Evropsku uniju i NATO". Buš je najavio da će se na samitu NATO-a u Rigi u novembru založiti da Hrvatska bude pozvana u članstvo Severnoatlantskog saveza 2008. godine.

"Verujem da je u interesu sveta da Hrvatska bude primljena u NATO i Evropsku uniju, zbog toga ću se na samitu u Rigi založiti da se Hrvatska primi u NATO. Mislim da je dobar datum 2008. godina", rekao je američki predsednik.

Za razgovore sa Sanaderom rekao je da su oni bili "dugi i zanimljivi, kako se očekuje od prijatelja".

"Predsednika hrvatske Vlade smatram prijateljem, smatram Hrvatsku prijateljem", dodao je Buš, rekavši da su oni razgovarali o spoljnoj politici i da je zahvalio Hrvatskoj na pomoći koju pruža "mladoj demokratiji u Afganistanu".

"Razgovarali smo i o bilateralnim pitanjima, privrednoj saradnji, investiranju i potrebi povećanja trgovačke razmene", dodao je Buš, zaključujući da je to bio jako dobar susret.

Sanader je zahvalio na podršci predsednika Buša za ulazak Hrvatske u NATO i EU i rekao da je za još neka pitanja u Evropi potrebno snažno transatlantsko partnerstvo, dodavši da Hrvatska podržava saradnju SAD i EU na rešavanju tih pitanja.

Hrvatski premijer zahvalio je na vrlo toplom i prijateljskom prijemu, kao i na zanimanju i razumevanju koje je predsednik Buš pokazao za Hrvatsku.

"Jedino pitanje oko koga se nismo sasvim složili jeste ko ima li lepšu morsku obalu - SAD ili Hrvatska", rekao je Sanader i pozvao američkog predsednika da poseti Hrvatsku.

Uprkos spekulacijama poslednjih dana u delu medija da će SAD iskoristiti ovu posetu da na hrvatski politički vrh ponovno izvrše pritisak da potpiše sporazum o neizručivanju američkih vojnika Medjunarodnom krivičnom sudu, prvi izveštaji sa sastanka ne spominju to pitanje kao temu o kojoj se razgovaralo.

XS
SM
MD
LG