Linkovi

Buš potpisao zakon o vojnim tribunalima za suđenje neprijateljskim borcima


Predsednik Buš potpisao je zakon kojim se definiše niz novih pravila tretmana, ispitivanja i suđenja osumnjičenim teroristima. Kritičari već upozoravaju da nove mere ugrožavaju građanske slobode pritvorenika.

Ozakonjen je do sada tajni program Centralne obaveštajne agencije koji po mišljenju predsednika Buša predstavlja jedno od najvažnijih oružja u borbi protiv terorizma.

«Ovim zakonom se specifikuju prkršaji u tretmanu pritvorenika, koji se mogu smatrati kriminalnim, tako da je Amerikancima koji ispituju uhvaćene osumnjičene teroriste omogućeno da, poštujući slovo zakona, svoj posao obavljaju valjano»

Bušova administracija je potvrdila postojanje ovog programa pre šest sedmica kada je jedan broj osumnjičenih prebačen iz tajnih zatvora CIA-e u pritvorsku jedinicu u Gvantanamu.

Neki od čelnika vladajuće republikanske stranke tada su izrazili zabrinutost zbog tretmana osumnjičenih u pritvoru CIA-e, čime je okrnjena predizborna inicijativa usmerena na prikazivanje slabosti u antiterorističkom delovanju opozicionih demokrata. Novi zakon, koji je predsednik potpisao, plod je kompromisa koji pritvorenike jasno štiti od zlostavljanja, uključujući silovanje, torturu i druge okrutne i nehumane metode. Predsednik Buš kaže da zakon poštuje i duh i obaveze Amerike koje proističu iz međunarodnih sporazuma, među kojima je i Ženevska konvencija.

"SAD ne sprovode torturu. To je protiv naših zakona i vrednosti našeg društva. Omogućivši nastavak ovog programa CIA-e, ovaj zakon čuva metode koje spašavaju živote Amerikanaca."

Zakonom je ozvaničen rad vojnih tribunala za suđenje neprijateljskim borcima, čije je formiranje Buš zatražio nakon napada 11. septembra 2001. godine. Vrhovni sud SAD presudio je ovog ljeta da predsjednik ne može narediti formiranje tih komisija, ukoliko ih Kongres nije ozakonio. Sada kada je i to učinjeni, predsjednik Buš poručuje teroristima da će Amerika brutalne ubice izvesti pred lice pravde.

"Ovi vojni tribunali omogućiće fer suđenja u kojima su svi osumnjičeni nevini dok se ne dokaže suprotno, imaće pristup advokatima i moći će da čuju sve dokaze koji će protiv njih biti iznijeti. Ove vojne komisije su zakonite, poštene i neophodne."

No kritičari smatraju da zakon tužiocima daje previše moći, jer dozvoljava da iznuđena priznanja budu uvrštena u dokazni materijal, a da je optuženima onemogućeno da na sudu traže ukidanje pritvora. Senator Patrik Lejhi, vodeći demokrata u Odboru za pravosuđe je u pisanoj izjavi potpisivanje zakona nazvao tužnim danom jer taj akt, po njegovim rečima, uskraćuje slobode američkog društva i služi predsedniku za ostvarenje političkog cilja – izbegavanja odgovornosti za nezakonito postupanje.

XS
SM
MD
LG