Linkovi

EU: Neće biti nastavka pregovora bez pune saradnje sa Hagom


Evropska unija nije odustala od stava da neće biti nastavka pregovora sa Beogradom bez pune saradnje sa Hagom- nakon susreta najviših evropskih zvaničnika sa premijerom Srbije, Vojislavom Koštunicom, saopšteno je da će se do zaključenje pregovora doći vrlo brzo nakon što Beograd otkloni tu poslednju prepreku pred zaključenjem prvog ugovornog odnosa sa Briselom. U medjuvremenu, EU radi na ublažavanju viznog režima čiji će rezultati biti uskoro konkretizovani. Eventuana očekivanja da bi evropska strana danas mogla da "uslovno" nastavi pregovore sa Beogradm, kao što je pozvao ranije srpski predsednik Boris Tadić, izgubila su osnov nakon što je glavna haška tužiteljka, Karla del Ponte, posle susretu sa Evropskom trojkom u Luksemburgu izjavila da Beograd ništa suštinski ne čini kako bi uhapsio i prebacio u Hag Ratka Mladića. Njena jasno negativna ocena saradnje srpskih vlasti sa Hagom, za koju, kako kaže, nema političke volje, uticala je i na konačnu odluku- volja za nastavkom procesa približavanja postoji, ali se čeka na Beograd.

Komesar za proširenje, Oli Ren:Još uvijek, na žalost nema novih vesti- realizacija Akcionog plana još nije dovela do rezultata, i pregovri o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ostaju "na čekanju". Naravno da nedostatak napretka u ovoj oblasti izaziva za nas frustraciju, i ja s nestrpljenjem očekujem da vidim na delu ogomni ekonomski i intelektualni potencijal Srbije. Puna zaradnja sa Hagom neće samo otvoriti vrata za nastavak pregovora, već i za njihovo brzo zaljučenje. Nadam se da će se Srbija vrlo skoro vratiti na svoj put prema EU.

Komesar Ren je najavio i intenzivne razgovore o ublažavanju viznog režima koji bi trebali dovesti do toga da će od naredne godine vize za studente biti besplatne. On ukazuje da se povećava i broj stpendija i da se ubrzano radi na stvaranju zone slobodne trgovine u regionu, što bi sve trebalo da bude dodatni podstrek lakšoj evropeizaciji.

Premijer Srbije, Vojislav Koštunica je rekao kako je sagovornike upoznao sa ozbiljnošću "svakodnevnog posla" na realizaciji Akcionog plana, što je, uverava on, apsolutni priortet zvaničnog Beograda. Premijer Koštunica je naglasio kako se u Srbiji, paralelno s tim, odvija izuzetno važan proces donošenja modernog, evropskog i demokratskog ustava, koji će zemlju pribliziti evropskim standardima.

Upitan da li prejudicira rešenje kosovske budućnosti deo ustava koji govori o Kosovu kao o delu srpske države, posebno ako to rešenje bude nezavisnost, premijer Koštunica kaže:

Koštunica: Ne vidim zašto bi trebalo da se podrazumjeva ili uzima kao definitivna stvar da će Kosovo da bude nezavisno. U svakom sličaju pregovaramo o budućem statusu i trudimo se da se to smesti u okvire medjunarodnih zakona, princpa i standarda. To je sasvim jasno. I zbog toga sam uveren da, bez obzira šta da se desi, ne treba ništa da se menja u srpskom ustavu. Bolje je reći, bili bi smo prisiljeni da menjamo stvari u ustavu ukoliko se nešto promeni u Povelji UN-a o nepovredivosti granica, ili u zaključcima iz Helsinkija. Samo u tom slučaju bi došlo do promena. Deo ustava o Kosovu je i nastao sa ciljem da ostane takav kakav je.

Naglašeno je uz to, da proces donošenja ustava i pregovori o kokonačnom statusu Kosova nisu u direktnoj vezi i ne bi trebali da utiču jedan na drugi. U odvojenim zbivanjima u Lukseburgu je specijalni izalanik UN-a, Marti Ahtisari izjavio da će svoj konačni prijedlog staviti na sto Saveta bezbednosti do kraja ove godine - o stavu EU o rokovima "kosovske završnice" biće više riječi u srijedu, kada će se izaslanik Ahtisari sastati sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom.

XS
SM
MD
LG