Linkovi

Energetske veze SAD i Venecuele opstaju uprkos političkim nesuglasicama


Rat rečima izmedju Sjedinjenih Država i Venecuele dostigao je nov vrhunac prošlog meseca, kada je venecualenski predsednik Ugo Čavez, govoreći u UN, nazvao američkog predsednika ”djavolom“ i ”svetskim diktatorom.“ Ali uprkos sve većoj diplomatskoj zategnutosti izmedju dve zemlje, Sjedinjene Države su i dalje najveći kupac venecuelanske nafte.

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez zapanjio je diplomate u Ujedinjenim nacijama kada je, govoreći na zasedanju Generalne skupštine, u Njujorku nazvao američkog predsednika djavolom i rekao da američke pretenzije za hegemonijom ugrožavaju sam opstanak ljudske rase. Analitičari kažu da takvo ponašanje venecuelanskog predsednika proističe iz činjenice da je njegova zemlja peta po veličini izvoznica nafte, čija cena je poslednjih godina znatno skočila. A njen daleko najveći kupac su Sjedinjene Države, koje kupuju milion i 300 hiljada barela venecuelanske nafte dnevno. Godišnji prihodi samo od prodaje Americi dostižu 28 milijardi dolara, koliko je iznosilo 70 odsto venecuelanskog državnog budžeta za 2005. godinu. Iz toga proističe pitanje da li bi Sjedinjene Države, ako diplomatski odnosi nastave da se pogoršavaju, mogle da počnu da bojkotuju venecuelansku naftu? Specijalni koordinator za Venecuelu, u američkom Držaqvnom sekretarijatu, Debora MekKarti, umanjuje tu mogućnost:

”Američko naftno tržište je u privatnim rukama. Naftne kompanije same odlučuju odakle će da uvoze naftu i same procenjuju rizike i troškove.“

Predsednik Čavez je ranije optuživao Bušovu administraciju da želi da ga zbaci, pa je zapretio obustavljanjem isporuke nafte. Ali, profesor latinoameričkih studija na Univerzitetu Džouns Hopkins, Riordan Roet, smatra da bi to predstavljalo ekonomsko samoubistvo:

”Venecuela bi veoma brzo shvatila da nema šta drugo da izvozi i da je najlakše izvoziti naftu u Sjedinjene Države.“

Sa svoje strane, Bušova administracija već je razmišljala o mogućoj budućnosti bez venecuelanske nafte. U jednom nedavnom izveštaju američki istražitelji su zaključili da bi, u slučaju prekida isporuke venecuelanske nafte, cene benzina u Sjedinjenim Državama skočile, ali privremeno, i da bi drugi snabdevači veoma brzo nadoknadili to povećanjem sopstvene proizvodnje, jer se iz Venecuele uvozi svega oko 15 odsto američkih potreba u nafti.


XS
SM
MD
LG