Linkovi

Savet bezbednosti UN nominovao Bana Ki Muna za generalnog sekretara UN


Ambasador Japana pri Ujedinjenim nacijama Kenzo Ošima je, po završetku glasanja, izjavio da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preporučio Generalnoj skupštini da Ban Ki Mun bude postavljen na mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija 1. januara, kada ističe drugi petogodišnji mandat Kofiju Ananu.

Prema Povelji Ujedinjenih nacija, 15 zemalja-članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prepuručuju kandidata za mesto generalnog sekretara Generalnoj skupštini, koja daje konačno odobrenje.

Mnogi ambasadori Saveta bezbednosti, uz posebno insistiranje Kine, stalne članice Saveta, tražili su da Ananov naslednik bude iz neke azijske zemlje. Poslednji generalni sekretar iz Azije bio je U Tant iz Burme, koji je bio na tom mestu od 1961. do 1971.

Ban je rekao da će, ako bude postavljen na mesto generalnog sekretara, doprineti, koliko može, rešavanju svih vrsta problema, uključujući nuklearno pitanje Severne Koreje, koje bi moglo da ugrozi međunarodni mir i bezbednost.

Ban je rođen 13. juna 1944. Na mestu šefa diplomatije Južne Koreje je od januara 2004, a 35 godina je prisutan na južnokorejskoj i svetskoj političkoj sceni.

XS
SM
MD
LG