Linkovi

Karla del Ponte podnosi izveštaj Evropskoj uniji sredinom oktobra


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da će izveštaj o saradnji Srbije podneti Evropskoj uniji 16. ili 17. oktobra.

"Ja sam spremna da podnesem izveštaj, ako me pozovu. To bi trebalo da bude 16. ili 17. oktobra", rekla je Del Ponteova u Hagu posle susreta sa ministrom inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahovićem.

Premijer Srbije Vojislav Koštunice sastaće se sa "trojkom" EU 16. oktobra. Do procene Del Ponteove i drugih elemenata zavisiće da li će EU odlučiti da obnovi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Pregovori su suspendovani u maju, pošto Beograd nije izručio Ratka Mladića u obećanom roku.

Del Ponteova je kazala da je "vrlo zadovoljna" saradnjom Crne Gore sa Tribunalom, naročito u poslednjih godinu i po dana. Saradnja crnogorskih vlasti, po njenim rečima, može biti primer za ostale države na Balkanu. Primetila je i da je "velika razlika" u saradnji Beograda i Podgorice sa Tribunalom.

"Nažalost, nijedan od begunaca nije u Crnoj Gori, inače bismo ih već dobili. Oni izbegavaju Crnu Goru", naznačila je tužiteljka, dodajući da sa vlastima u Podgorici nema otvorenih pitanja.

Na pitanje novinara kako može biti sigurna da nijedan od šestorice optuženih u bekstvu nije u Crnoj Gori, Del Ponteova je odgovorila:

"To su naše informacije. Kad dobijemo neku informaciju o tome, mi proveravamo sa crnogorskim vlastima". Ona je ponovila da se begunci više ne osećaju sigurno u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG