Linkovi

Počela istraga o zločinima mudžahedina u BiH


Tužilaštvo BiH je započelo istragu navoda iz krivične prijave koju je podnela policija Republike Srpske protiv vođe zloglasnog odreda "El Mudžahedin" Habdula Aziza zvanog Barbaros zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom rata BiH.

Barbaros, koji je trenutno u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, tereti se po komandnoj odrovornosti za zločine počinjene 1992. i 1993. godine na području Donje Bioče, Crnog Vrha, Teslića i Podveležja.

U izveštaju policije RS dostavljenom Tužilaštvu BiH pre godinu dana navodi se da je pod zastavom džihada kroz BiH prokrstarilo 1.743 dobrovoljca iz islamskih zemalja koji su se kao pripadnici odreda "El Mudžahedin" nalazili u sastavu Trećeg korpusa bošnjačke armije BiH.

Među njima je svakako najzvučnije ime bilo Barbarosa koji je u selu Mehurići kod Travnika osnovao prvi mudžahedinski kamp u koji su kasnije pristizali islamski "sveti ratnici" iz celog sveta.

Odred "El Mudžahedin" je septembra 1995. godine na Ozrenu počinio stravične zločine nad srpskim civilima i vojnicima zbog čega je Haški tribunal optužio i bivšeg komadanta bošnjačke armije Rasima Delića.

XS
SM
MD
LG