Linkovi

U operaciji protiv šiitskih milicija ubijeno 30 ekstremista


Američki vojni zvaničnici saopštili su da je do sukoba sa pripadnicima šiitskih milicija došlo u Divaniji, na jugu Iraka, kada u američke i iračke snage izvršila raciju u kući navodnog komandanta Mahdi armije, milicije lojalne radikalnom šiitskom svešteniku Moktadi al-Sadru.

U borbama koje su trajale više sati jedan američki tenk je teško oštečen pošto je bio pogodjen sa više raketnih granata.

Američki vojni predstavnici saopštili su da je vodja lokalnog ogranka Mahdi armije uhapšen zajedno sa još tri osobe. Nije izvešteno o eventualnim žrtvama medju američkim i iračkim vojnicima. U medjuvremenu, Irački ministar inostranih poslova Hošijar Zebari reagovao je na primedbe predsedavajućeg senatskog odbora za oružane snage, Džona Vornera, da će, ukoliko irački zvaničnici ne obuzdaju nasilje u roku od dva do tri meseca, doći vreme da SAD razmotre promenu kursa u Iraku.

Senator Vorner, inače republikanac iz Virdžinije, koji je postojano podržavao invaziju na Irak 2003. koju su predovdile SAD. nije razjasnio svoju izjavu. Govoreći u programu mreže CNN, šef iračke diplomatije Hošijar Zebari je priznao da se njegova vlada suočava sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima, ali je sugerisao da situacija nije bezizlazna.

“Svi priznajemo da vlada ima ozbiljne probleme i da je potrebno da se suoči sa njima, da poboljša bezbednost i da ispuni obećanja koja je dala narodu. Taj process teče polako, ali mi postojano napredjujemo. Situacija nije očajna kao što ljudi misle,” rekao je Zebari…

dodavši da su iračke snage u stanju da deluju samostalno i da odbrane zemlju od ekstremista i terorista. On je, medjutim, odmah naglasio da, uprkos nezadovojstvu i gnevu zbog bezbednosnih problema, većina Iračana ne podržava naglo povlačenje koalicionih snaga.

XS
SM
MD
LG