Linkovi

U Moskvi ubijena ruska novinarka Ana Politkovska


Ruska novinarka Ana Politkovska, oštra kritičarka politike Kremlja i rata u Čečeniji,
ubijena je danas u Moskvi. Prema izvorima iz policije, njeno telo pronađeno u liftu zgrade u kojoj je živela. Na mestu ubistva pronađeni su i pištolj i četiri čaure.

Politkovska je bila poznata po svojim tekstovima o ubistvima, mučenjima i prebijanjima civila koja su sprovodili pripadnici ruskih službi bezbednosti. Za svoja izveštavanja dobila je brojne međunarodne nagrade.

Izveštavajući o ratu u Čečeniji, razotkrila je da su ruski vojnici u tom sukobu bili odgovorni za kršenja ljudskih prava. Zbog svog načina ratnog izveštavanja, bila je često na udaru ruskih političara, a ponekad i tajnih službi. Politkovska, koja je radila za dnevni list "Nova Gazeta", bila je oštra kritičarka politike Kremlja. Učestvovala je u pregovorima sa čečenskim pobunjenicima u otmici taoca u moskovskom pozorištu 2002. godine. Dve godine kasnije nije mogla da izveštava o otmici više štotina dece u školi u Beslanu, jer je zbog trovanja, pošto je popila šolju čaja u avionu, primljena u bolnicu. Objavila je i knjigu o ruskom predsediku Vladimiru Putinu i njegovoj vojnoj kampanji u Čečeniji, u kojoj je pisala o brojnim kršenjima ljudskih prava civila. Poslednja knjiga koju je objavila je "Putinova Rusija".


XS
SM
MD
LG