Linkovi

Kondoliza Rajs završila turneju po Bliskom istoku iznenadnom posetom Bagdadu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs okončala je svoju bliskoistočnu turneju nenajavljenom posetom Bagdadu radi razgovora sa iračkim zvaničnicima. Dopisnik "Glasa Amerike", Sonja Pejs, izveštava o turneji državnog sekretara koja je imala za cilj jačanje podrške umerenim arapskim liderima.

Poseta državnog sekretara, Kondolize Rajs, Bagdadu nije bila prethodno najavljena iz bezbednosnih razloga. Do nje dolazi u jeku porasta sektaškog nasilja i pobunjeničkih napada u Iraku i rastuće zabrinutosti eksperata da se zemlja nalazi na ivici gradjanskog rata. Prema ispitivanjima javnog mnjenja u Americi, rat u Iraku uživa sve manju podršku i postao je jedno od glavnih pitanja na predstojećim kongresnim izborima.

Državni sekretar Rajs je prethodno posetila Saudijsku Arabiju, Egipat, Zapadnu obalu i Izrael tokom turneje, čiji glavni cilj je bio da se pojača podrška umerenim arapskim liderima i da se saveznici podstaknu da učine više kako bi se obnovili izraelsko-palestinski mirovni razgovori. U Ramali, na Zapadnoj obali, sekretar Rajs sastala se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i drugim visokim izraelskim zvaničnicima. Nisu saopšteni detalji o njenim razgovorima sa izraelskim funkcionerima, ali je državni sekretar nagovestila da će razmotriti kako da se olakšaju restrikcije u pogledu kretanja ljudi i robe preko izraelsko palestinske granice - posebno u Pojasu Gaze, čiji pogranični prelazi su bili zatvoreni veći deo godine.

"Videću šta može da se učini kako bi neki od tih prelaza bili otvoreni duže ili češće tako da bi ekonomske aktivnosti mogle da budu obnovljene", rekla je državni sekretar posle jučerašnjih razgovora sa palestinskim predsednikom, Mahmudom Abasom.

Izraelska vlada je saopštila da će uskoro otvoriti pogranični prelaz Karni, a američki funkcioneri su pozdravili izraelsko obećanje da će otvarati i prelaz Rafa u redovnim razmacima tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana. Rafa se inače nalazi na jugu pojasa Gaze, na granici sa Egiptom i jedini je pristup spoljnom svetu, koji Palestinci iz Gaze mogu da koriste bez prolaska kroz Izrael. Karni je, medjutim, glavni komercijalni pogranični prelaz izmedju Pojasa Gaze i Izraela.

Državni sekretar je izjavila da su SAD veoma zabrinute zbog humanitarnih uslova na palestinskim teritorijama i da će udvostručiti napore da pruže pomoć. Njene otvorene pohvale predsedniku Abasu imale su za cilj jačanje podrške tom umerenom, sekularnom lideru u njegovoj borbi za vlast sa ekstremističkom, islamističkom grupom Hamas, koja je na čelu vlade. Medjutim, misija sekretara Rajs nije naišla na povoljnu ocenu vlade Hamasa. Premijer Ismail Hanije je optužio državnog sekretara da nastoji da preuredi Bliski istok kako bi bolje odgovarao interesima Izraela i Vašingtona.

XS
SM
MD
LG