Linkovi

Hamilton: Evropa spremna da balkanske sporove rešava integracijom, a ne izolacijom


Šef Evropske unije Žoze Manuel Baroso, smatra da bi trebalo napraviti pauzu u njenom širenju. Međutim, stručnjaci kažu da to ne odlaže prijem zapadnobakanskih država u taj poželjni evropski klub.

Žoze Manuel Baroso je prošle nedelje rekao da bi širenje Evropske unije, kada joj se 1. januara 2007. pridruže Rumunija i Bugarska, trebalo da se prekine sve dok na snagu ne stupi njen Ustav.

Barosova izjava je izazvala šok u zemljama koje teže da se pridruže Uniji, naročito u Hrvatskoj, koja se nadala da će završiti pregovore o pridruženju do 2009. Međutim, dva dana kasnije, finski premijer Mati Vanhanen, čija zemlja drži rotirajuće predsedništvo Evropske unije, odbacio je ideju o prekidu širenja. On je rekao da bi odlaganje suštinski značilo – kako se doslovno izrazio – «zatvaranje vrata Hrvatskoj u lice, bez obzira što je ona kandidat koji zaslužuje prijem».

Šef Evropske unije za proširenje Oli Ren je izjavio da će se razgovori o učlanjenju sa Hrvatskom i Makedonijom nastaviti bez odlaganja i dodao da će Unija raditi na ustavnim reformama istovremeno sa procesom širenja.

Danijel Hamilton, bivši zamenik pomoćnika za Evropu američkog državnog sekretara, kaže da je Evropa spremna da rešava osetljiva pitanja na Balkanu uz pomoć integracije, a ne izolacije regiona.

«Barosova izjava ne znači da više nema širenja. Evropa je veoma predana Balkanu, Južnoj Evropi, da bi je integrisala u glavne evropske tokove», kaže Hamilton.

Profesor na Američkom univerzitetu, Emilio Vijano, kaže da vreme ulaska u Evropsku uniju zavisi od brzine rešavanja problema koji stoje na putu povećanja stabilnosti u tim zemljama. Vijano smatra da Balkan neće biti primljen kao celoviti blok.

«I dalje ima stvari koje moraju da se razreše. Ali, prema mom mišljenju, neizbežno je da svi, od Albanije do na posletku Kosova, Srbije, Crne Gore, Bosne i ostalih, postanu članovi. Ne zna se kada, ali bih rekao da će se to dogoditi relativno skoro», kaže Vijano.

Hamilton priznaje da bi izmene Ustava Evropske unije mogle da potraju i ističe da nijedna od balkanskih država neće da ispuni uslove za prijem pre 2007, mada bi sve trebalo da ostanu na putu reformi.

«Najbolja poruka je da završe zadatak. Kandidati za prijem će biti bolji kada Evropska unija bude spremna, ako su oni spremni», kaže Hamilton.

Sjedinjene Države kažu da bi brzinu širenja Evropske unije trebalo da odredi Evropa, ali se nadaju da Evropljani neće da zatvore vrata pred budućim članovima.

«Svakako da ćemo podsticati Evropsku uniju da drži otvoren horizont za brojne države, među kojima su i one s Balkana, isto kao i Turska», rekao je portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak.

Pravila Evropske unije su trenutno definisana Sporazumom iz Nice, kojim se predviđa da Unija ima maksimalno 27 članova. Taj plafon će biti dostignut u januaru. O budućem širenju Evropske unije će se raspravljati na samitu u decembru.

XS
SM
MD
LG