Linkovi

Danas vam predstavljamo pet najboljih filmova čija je tema – venčanje


Ako se ne slažete sa kritičarima Sinemanije, odnosno smatrate da neki drugi filmovi pre zaslužuju da se nadju na listi, pošaljite nam vaše komentare preko veb stranice www.glasamerike.net.

Na petom mestu, neki od naših starih poznanika završavaju pred oltarom, u filmu “Američka pita – venčanje” .Ljubitelji ovog serijala posmatrali su kako njihovi omiljeni likovi sazrevaju, počevši od “vatrenog krštenja” u prvom filmu “American Pie” iz 1999. U trećem delu, sve što Džim želi je da njegova draga Mišel ima najsavršenije venčanje na svetu, ali u pravom duhu “Američke pite” – sve kreće naopako. Od trenutka prosidbe, dešavaju se neprijatne ali urnebesne situacije, ali na kraju glavni junaci dobiju svoje venčanje iz snova.


Na četvrtom mestu je film ‘The Groomsmen.’ Scenarista, reditelj i glumac Edvard Berns je autor ove drame o sazrevanju, koja ima više glavnih junaka. U središtu pažnje je mladić koga glumi Berns, koji samo što nije stupio u brak ali preispituje svoju odluku. Njegovoj zbunjenosti doprinose dugogodišnji prijatelji, sada deveri na venčanju, od kojih svaki ima snažne stavove o braku i svoje sopstvene krize. Slogan filma ‘The Groomsmen’ glasi: “Postoji razlika izmedju starenja i odrastanja”, a to je pravi recept za zabavnu i duhovitu komediju.

Na trećoj poziciji zatičemo još jednu komediju – “Konfete”. Ovo je medjutim komedija sa obrtom, koja odgovara na pitanje – šta se dešava kada sastavite najbolje britanske komičare, bacite scenario I kažete im da isplaniraju tri što originalnija venčanja. Odgovor na pitanje je ‘Confetti.’ Film prati tri veoma različita – i originalna para – koja se takmiče za ekskluzivnu titulu “Najoriginalnija svadba”. Par broj jedan su trasni ljubitelji muzike i pozorišta. Drugi par – dvoje tenisera – na umu ima samo jednu stvar – pobedu. Dok su treći par nudisti koji ne žele da ih odeća sputava na dan venčanja. Reditelj ove komedije zaključio je da je najbolji način da obezbedi prirodnost svojih glumaca da odbaci tekst, I pusti glumce da sami usmeravaju radnju, zbog čega je ova priča zaslužila da se nadje na trećem mestu.

Na drugom mestu je film u kome prisustvujemo više venčanja, a u centru pažnje su dvojica okorelih ženskaroša koji upadaju na svadbe. Naravno, reč je o komediji “Lovci na deveruše” sa Ovenom Vilsonom I Vinsom Vonom u glavnim ulogama. Komedija prati drugare Džona I Džeremija koji nepozvani dolaze na venčanja samo da bi zavodili atraktivne gošće. Stvari se komplikuju kada se Džon zaljubi na istom venčanju na kome Džeremi zavede Gloriju, devojku koja ga se ne odriče tako lako. Prilikom snimanja angažovana je prava agencija za organizaciju venčanja kako bi sve izgledalo realno…kao da ste na pravoj svadbi.

Neočekivano, na prvom mestu liste filmova o venčanjima je mračni ali romantični animirani film Tima Bartona “Mrtva nevesta”. Zasnovan na ruskoj bajki, “Mrtva nevesta” je projekat za koji je od ideje do realizacije prošlo 10 godina. Junak filma, Viktor je mladić koji se sprema da se oženi Viktorijom. No, kako se on neobično ponaša tokom probe venčanja, Viktorijini roditelji počinju da menjaju mišljenje. Kada nervozni Viktor ode u šumu da vežba svoj zavet Viktoriji, on slučajno njen prsten stavlja na leš jedne devojke. Ona Viktora odvlači u podzemni svet gde proglašava da su venčani. Emili, mrtva nevesta, veruje da se udala za Viktora. U povremeno morbidnoj ali urnebesnoj animaciji Tima Bartona, svet mrtvih je pun boje, muzike I zabave, dok je zemlja živih crna, bela i sumorna. Neobična priča u pozadini ovog braka je razlog zbog kojeg je “Mrtva nevesta” izabrana za najbolji film o venčanju, po oceni kritičara Sinemanije.

XS
SM
MD
LG