Linkovi

Senat odobrio produženje sankcija Iranu  zbog obogaćivanja uranijuma


Senat američkog Kongresa je u Vašingtonu odobrio produženje sankcija Iranu na narednih pet godina zbog obogaćivanja uranijuma.

Američki predsednik Džordž Buš je posle odluke Senata potpisao dokument i saopštio da će te sankcije omogućiti "kažnjavanje svih onih kompanija koje pomažu iranskoj vladi da razvije nuklearni program".

Po tom dokumentu, sve kompanije koje snabdevaju Iran dobrima, uslugama ili tehnologijama koji mogu da se koriste za izradu nuklearnog, hemijskog i biološkog naoružanja, podležu sankcijama. Taj dokument dozvoljava, međutim, pomoć humatiranim organizacijama i prodemokratskim grupama.

SAD tvrde da se u Iranu nalazi ukupno 15 lokacija na kojima se obavljaju razna istraživanje vezana za kontroverzni nuklearni program Islamske republike, koji je ona naglo ubrzala u prethodnih godinu dana. Najveći strah zvaničnog Vašingtona, suštinski, predstavlja uverenje da se Iran nalazi na vrhu svih lista sponzora radikalnih islamista, zbog čega bi obogaćeni uranijum u njihovim rukama predstavljao globalnu opasnost.

XS
SM
MD
LG