Linkovi

Marinski biolozi pronašli nepoznati podvodni svijet


Marinski biolozi koji su se vratili sa jedne podvodne ekspedicije na drugom kraju planete, kažu da su otkrili neverovatan niz vrsta za koje kažu da do sada nisu vidjene u morskim vodama.

Među kornjačama, barakudama i morskim jeguljama, u vodama u priobalju Indonezije... Naučnici kažu da su bili iznenađeni brojem otkrića i novih vrsta – od korala, preko riba, čak i novih škampi...Rodžer Makmanus, organizacija Conservation International kaže da je ova nesvakidašnja ekspedicija našla čak 52 nove vrste.

Među najneobičnijima je ajkula koja hoda...Te ajkule provedu mnogo vremena na dnu mora loveći školjke i krabe, kao i druge vrste koje žive u mulju... Ne plivaju već hodaju uz pomoć peraja, kaže Rodžer Makmanus, iz organizacije Conservation International.

Naučnici smatraju da je tek mali broj vrsta vodenih životinja otkriven, a da velikom broju istovremenoprijeti izumiranje zbog pretjeranog lova, zagađenja voda i globalnog zagrijavanja koje utiče na temperaturu okeana. Neki dokazi ukazuju da će voda u okeanima biti kiselija, da će se klima promijeniti, baš kao i hrana i način ishrane. Mi to možemo promijeniti eliminacijom emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, smatra Makmanus. Istraživači će se uskoro vratiti Pacifiku i takozvanom Koralnom trouglu – u žurbi da izuče, ali i zaštite nepoznati podvodni svijet.

XS
SM
MD
LG