Linkovi

Iran i EU nastavljaju pregovore o nuklearnom programu


Evropski i iranski zvaničnici koji ovih dana u Berlinu pregovaraju o iranskom nuklearnom programu, kažu da u pregovorima još nije postignut prodor.

Visoki predstavnik Evropske unije za inostranu politiku i bezbednost, Havijer Solana i glavni iranski pregovarač o nuklearnom programu, Ali Laridžani, dali su optimističke izjave novinarima posle razgovora u Berlinu, koje su dva visoka zvaničnika nastavila posle više od dve nedelje.

Solana je novinarima danas potvrdio da su dve strane postigle napredak, a izjavu u sličnom tonu je dao i Laridžani, rekavši da su došli do određenih pozitivnih zaključaka. Ostaje nejasno šta bi ti zaključci mogli da budu. Iran, kao što je poznato, nije ispunio krajni rok, 31. avgust, koji mu je dala međunarodna zajednica za prekid rada na obogaćivanju uranijuma, za koje Sjedinjene Države i neke druge zemlje strahuju da Teheran obavlja s ciljem da proizvede bombu. Teheran međutim tvrdi da njegov nuklearni program ima miroljubivu namenu.

Šest zemalja koje pokušavaju da ubede Iran da se vrati pregovorima, podeljene su u pogledu uvođenja sankcija Ujedinjenih nacija Iranu, ako pregovori propadnu. Kina, Rusija i Francuska oklevaju da pribegnu sankcijama, dok se Sjedinjene Države zalažu za njih. Međutim, Majkl Emerson, analitičar u Centru za evropske političke nauke u Briselu, kaže da podele postoje i u samom Iranu.

«Znamo da u Iranu postoje uistinu veoma krupne podele među različitim delovima političkog sistema – od vrhovnog vođe nadole, do ljudi u vladi i drugih važnih ličnosti. Pretpostavljam da se u Iranu vodi rasprava o ceni mogućeg potpunog prekida razgovora sa pregovaračima Evropske unije.»

Iranski predsednik, Mahmud Ahmadinedžad, i dalje tvrdi da će Iran nastaviti program obogaćivanja uranijuma. Predsednik Buš je prošle nedelje u Ujedinjenim nacijama u Njujorku rekao da je spreman da ostavi diplomatiji još vremena, pre pritiska za uvođenje sankcija Ujedinjnih nacija. Naredna prilika za diplomatsko rešenje će biti uduće nedelje, kada se očekuje nastavak kontakta Solane i Laridžanija.

XS
SM
MD
LG