Linkovi

Cene nafte pale na najniži nivo u poslednjih šest meseci


Cene nafte na svetskim tržištima pale su na najniži nivo u poslednjih šest meseci pa se i zabrinutost za zalihe uoči zime neprestano ublažavaju. S druge strane, cene porodičnih kuća i stanova i dalje padaju, dok se pušači u Americi spremaju da podnesu novu kolektivnu tužbu protiv proizvodjača duvana.

Cena nafte na američkom tržištu za novembarske isporuke pala je juče na čak 59 dolara i 53 centa po barelu, što je približno 24 odsto jeftinije od julske cene od 78 dolara i 40 centi. Od tog meseca zabrinutost za stabilnost isporuka snažno je opala. Analitičari kažu da su visoke julske i avgustovske cene odražavale nelagodnosti u vezi sa nuklearnim nesuglasicama izmedju Irana i Ujedinjenih nacija, kao i zbog sezone uragana u Sjedinjenim Državama. Ali Savet bezbednosti nije nametnuo sankcije Teheranu, koji je zapretio poremećajem u isporuci nafte, dok je sezona uragana neočekivano blaga.

Prodaja kuća i stanova u Americi takodje nastvlja da slabi. Nacionalno udruženje posrednika u prodaji nekretnina izvestilo je juče da je u avgustu prodato za pola procenta manje kuća nego u prethodnom mesecu i da taj trend traje već pet meseci. Prosečna vrednost porodičnih kuća i stanova pala je za 1,7 odsto i sada iznosi 225 hiljada dolara. To je prvi godišnji pad u poslednjih 11 godina. Takodje, zaliha neprodatih kuća i stanova porasla je u avgustu na skoro 4 miliona.

U medjuvremenu, jedan američki federalni sudija, u Njujorku, presudio je da pušači koji su mislili da su blage - takozvane ”lajt“ - cigarete bezbednije od običnih mogu da tuže duvanske kompanije za prevaru. Prema jučerašnjoj presudi, pušači mogu da podnesu grupnu tužbu koja bi mogla da im donese odštetu u visini do 200 milijardi dolara. Pušači u svojoj tužbi kažu da su proizvodjači duvana krili činjenicu da su ”lajt“ cigarete isto tako opasne po zdravlje kao obične.

Na kraju, Iran je podneo žalbu Medjunarodnom monetarnom fondu zbog
zabrane koju je američki Sekretarijat za finansije ovog meseca nametnuo Saderat banci - jednoj od najvažnijih u Iranu. Američki funkcioneri tvrde da iranska vlada koristi tu banku za transfer miliona dolara terorističkim grupama, uključujući Hezbolah i Hamas. Direktor iranske Centralne banke Ebrahim Šeibani izjavio je da je zabrana politički motivisana i da Sjedinjene Države nisu stavile na uvid ni jedan dokaz za svoju tvrdnju. Iranskim bankama odavno je onemogućen pristup američkom finansijskom sistemu, ali to mogu da čine preko banki u trećim zemljama. Pomenutom zabranom Saderat banka je potpuno odsečena od američkog finansijskog sistema.

XS
SM
MD
LG