Linkovi

Negroponte: Bezbedniji smo nego pre 11. septembra 2001. godine


Direktor svih američkih obaveštajnih agencija Džon Negroponte izjavio je da medijski izveštaji o dokumentu, u kojem se tvrdi da je rat u Iraku doveo do stvaranja nove generacije islamskih terorista, deformišu, kako se izrazio –širu sliku tog rata.

Negroponte je rekao da je rat u Iraku samo delić celokupnog poverljivog izveštaja Nacionalnih obaveštajnih agencija, pod nazivom «Procena trendova u globalnom trorizmu». On je istakao da medijski izveštaji kod javnosti izazivaju netačan utisak da se taj dokument bavi uglavnom vezom između Iraka i terorizma. Negroponte tvrdi da su SAD 'postigle zapažen uspeh protiv, kako se izrazio – globalne pretnje džihadista.

«Anti-teroristički napori SAD ozbiljno su ugrozili vođstvo al-Kaide i omeli njene operacije».

Poverljivi izveštaj sastavljen je od procena 16 američkih obaveštajnih agencija i prvi je dokument te vrste od početka rata u Iraku. Negorponte kaže da u izveštaju ne piše da postoji pojačana pretnja od napada na američkom tlu. Kako je rekao, on veruje da je ta mogućnost u stvari smanjena od napada 11. septembra 2001.

«Sigurno je da smo mnogo oprezniji. Bolje smo pripremljeni, i u tom smislu, slobodno mogu da kažem da smo bezbedniji».

Negroponte je zaključio da će Bela kuća ozbiljno razmotriti mogućnost da se sa izveštaja skine oznaka «strogo poverljivo».XS
SM
MD
LG