Linkovi

Negroponte: Bezbedniji smo nego pre 11. septembra 2001. godine


Direktor svih američkih obaveštajnih agencija Džon Negroponte izjavio je da medijski izveštaji o dokumentu, u kojem se tvrdi da je rat u Iraku doveo do stvaranja nove generacije islamskih terorista, deformišu, kako se izrazio –širu sliku tog rata.

Negroponte je rekao da je rat u Iraku samo delić celokupnog poverljivog izveštaja Nacionalnih obaveštajnih agencija, pod nazivom «Procena trendova u globalnom trorizmu». On je istakao da medijski izveštaji kod javnosti izazivaju netačan utisak da se taj dokument bavi uglavnom vezom između Iraka i terorizma. Negroponte tvrdi da su SAD 'postigle zapažen uspeh protiv, kako se izrazio – globalne pretnje džihadista.

«Anti-teroristički napori SAD ozbiljno su ugrozili vođstvo al-Kaide i omeli njene operacije».

Poverljivi izveštaj sastavljen je od procena 16 američkih obaveštajnih agencija i prvi je dokument te vrste od početka rata u Iraku. Negorponte kaže da u izveštaju ne piše da postoji pojačana pretnja od napada na američkom tlu. Kako je rekao, on veruje da je ta mogućnost u stvari smanjena od napada 11. septembra 2001.

«Sigurno je da smo mnogo oprezniji. Bolje smo pripremljeni, i u tom smislu, slobodno mogu da kažem da smo bezbedniji».

Negroponte je zaključio da će Bela kuća ozbiljno razmotriti mogućnost da se sa izveštaja skine oznaka «strogo poverljivo».



XS
SM
MD
LG