Linkovi

Pripadnici indijanskog plemena Komanča održavaju tradicionalni način života


Komanči su pleme američkih Indijanaca iz nepreglednih ravnica centralnog dela Sjedinjenih Država. Tom plemenu pripadali su čuveni vojni šifranti iz Drugog svetskog rata, koji su govoreći svojim jezikom prenosili osetljive vojne informacije na bojnom polju.

Veruje se da su Komanči bili prvo indijansko pleme u ravnicama srednjeg zapada koje je počelo da koristi konje, pa su njihove jahačke sposobnosti bile primer za ugled ostalim plemenima. U prošlosti to se u velikoj meri odnosilo na ratničke veštine, ali se Komanči i danas bave odgajanjem konja.

Tokom Drugog svetskog rata, pripadnici tog plemena učestvovali su u savezničkom iskrcavanju u Normandiji, gde su zadavali glavobolju nemačkim šifrantima jer su na svom jeziku prenosili osetljive informacije izmedju glavnog štaba i jedinica na terenu.
Decenijama kasnije, Komanči i dalje žive u ravnicama srednjeg zapada, baveći se poljoprivredom i gajenjem konja. Sandra Nevakvaja priprema večeru za svoju porodicu:

”Spremam im prženi hleb. To je naš tradicionalni hleb od brašna, šećera i vode, pržen u vreloj masti. To je tradicionalno jelo koje jedemo sa zdravom supom i mesom.“

Porodica zauzima važno mesto u životima Komanča. Ove večeri, rodjaci se okupljaju u kući Edmunda i Sandre Nevakvaja. Edmund je muzičar:

”Mi Komanči, prihvatili smo dva načina života. Pleme Komanča jedno je od najbolje obrazovanih plemena u Severnoj Americi. Osim toga, čuvari smo jedne od velikih religija koje su zahvatile indijanske oblasti, takozvane Crkve američkih Indijanaca. Takodje smo zadržali naše običaje, naše konje i stoku i sve ono što nas raduje.“

”Živimo u ”svetu belaca,“ ili postojećem svetu, obrazovanom svetu. Naša deca stiču obrazovanje. Ali još znaju naše tradicionalne običaje. Odlično smo se uklopili jer znamo kako da se prilagodimo. Nismo ogorčeni jer to je način na koji napredujemo u životu ka budućnosti. Nastavićemo ovako i u budućim generacijama.“

Posle večere, porodica Nevakvaja okuplja se na tremu radi opuštanja uz tradicionalnu muziku. Tradicionalni instrument Komanča je vodeni bubanj, napravljen od drvene posude, presvučene kožom i ispunjene vodom, u kojoj je sedam oblutaka. Zvečka od tikve dodatno pojačava ritam. Palica za bubanj ukrašena je obojenim perlama i kićankom koja simbolizuje pretvaranje rata u mir i sreću na zemlji. Tradicionalne pesme Komanča već generacijama se prenose sa kolena na koleno.

XS
SM
MD
LG