Linkovi

21 osoba poginula u najnovijem talasu nasilja u Iraku


Najmanje 21 ljudi je poginulo, a više od 35 ih je ranjeno u najnovijem talasu nasilja u Iraku. Meta pobunjeničkih napada u Tal Afaru i Bagdadu bile su iračke snage bezbednosti.

Najpre je granatom pogođena zgrada ministrastva zdravlja u severnom delu Bagdada. Ranjeno je troje civila, da bi nešto kasnije u istom delu grada, u eksploziji nagazne mine poginula četvorica iračkih policajaca.

U istočnom delu Bagdada poginulo je još pet osoba, a 17 ih je ranjeno u eksploziji automobila bombe. Policijski poručnik Bilal Ali, saopštio je da je bomba u kolima detonirana dok su prolazila policijska patrolna kola. Medju poginulima su i trojica iračkih policajaca.

U iračkoj prijestonici pronađeno je i nekoliko tela sa vidljivim znacima torture.

Jedna sunitska ekstremnistička grupa u Iraku istovremeno je objavila da je pogubila 10 šiita iz Indije i Pakistana. Nije razjašnjeno da li su ubijeni među 14 šiitskih vernika koji su ubijeni početkom meseca.

Američke snage u Iraku procenjuju da će se inteitet nasilja pojačati. Premijer Nuri Al Maliki pozvao je sunarodnike da da se uzdrže od nasilja.

"Irak prolazi kroz veoma osetljivo i istorijsko vreme. Ili ćemo živeti kao braća jedni uz druge nepodeljeni, ili će Irak ući u doba podmirivanja računa političkih partija", naveo je Al Maliki.

XS
SM
MD
LG