Linkovi

Američke obaveštajne agencije: Rat u Iraku povećava opasnost od terorizma


Američke obaveštajne agencije su navodno utvrdile da rat u Iraku povećava globalnu opasnost od terorizma.

Veći američki listovi su u današnjim izdanjima objavili delove tajnog dokumenta, nazvanog Nacionalna obaveštajna procena. Procena je sastavljena od materijala koji je povremeno prikupilo 16 agencija u Sjedinjenim Državama. Prvi od tih materijala je dostavljen Beloj kući pre početka rata u Iraku, a najnoviji, završen u aprilu, ukazuje da je rat doprineo povećanju opasnosti od terorizma, dajući uzlet novom naraštaju islamskih ekstremista.

Bela kuća je saopštila da obično ne komentariše tajne informacije, ali je dodala da delovi Nacionalne obaveštajne procene, koje su prvi objavili listovi «Njujork tajms» i «Vašington post», ne reprezentuju dokument u celini. Članovi američkog Kongresa takođe odbijaju da komentarišu sadržaj tajnog dokumenta. Ipak, gostujući u programu televizije CNN, članica Predstavničkog doma Džejn Harmon, vodeći demokrata u Odboru Predstavničkog doma za obaveštajnu delatnost, kaže da je saglasna da je rat u Iraku povećao opasnost od terorizma.

«Neću da komentarišem dokument, jer se radi o tajnom materijalu. Ali svaki obaveštajni analitičar sa kojim razgovaram, to potvrđuje.»

U istom televizijskom programu, republikanski senator Arlin Spekter, predsedavajući senatskog Odbora za pravosuđe, rekao je da deli takva strahovanja, ali je istovremeno apelovao na članove Kongresa da detaljno pročitaju dokument pre nego što donesu zaključak.

«Moj osećaj je da je rat u Iraku pojačao islamski fundamentalizam i radikalizam. Rekao bih da je to najveći problem.»

Gostujući u programu televizije ABC, lider republikanaca u Senatu, Bil Frist, založio se za veću rešenost da se pobedi u ratu sa terorom. On je priznao da nije video najnoviju Nacionalnu obaveštajnu procenu, ali je naglasio da Amerikanci treba da shvate važnost borbe protiv terorizma i u Iraku i drugde.

«I ja i većina američkog naroda mislimo da to pokazuje da treba da pobedimo, pobedimo u ovom ratu protiv terora gde god da se vodi.»

Bil Frist je u vezi sa tim, dodao da očekuje da će Kongres ove nedelje da usvoji zakonski predlog kojim bi se odredila pravila za saslušavanje i izvođenje pred sud osumnjičenih terorista. Predsednik Buš insistira da se to učini pre nego što zakonodavci odu iz Vašingtona da bi se potpuno posvetili kampanji u nedeljama pre izbora u novembru.

XS
SM
MD
LG