Linkovi

Ugled Sjedinjenih Američkih Država u svetu znatno opao


Prema nekim istraživanjima, ugled Sjedinjenih Država u svetu znatno je opao što može da košta milijarde dolara zbog smanjenog priliva turista. Grupa turističkih poslenika i državnih zvaničnika pokušava da preduzme nešto da bi popravila situaciju.

«Istina je da je imidž Amerike u svetu, nažalost, pao na najniži nivo do sada,» kaže kongresmenVilijam Delahant.

Ovaj demokratski kongresmen pridružio se turističkim poslenicima na nedavnom skupu na kapitol Hilu sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na opadanje američkog ugleda u svetu. Partnerstvo «Otkrijte Ameriku» pokreće inicijativu kako bi se popravio imidž Amerike i ona učinila privlačnijom kao turistička destinacija. Delahant je govorio o vladinom izveštaju o tom problemu, objavljenom ranije ove godine.

«Antiamerička osećanja se produbljuju širom sveta Takva osećanja mogu da povećaju podršku javnosti u drugim zemljama za terorističke napade na Amerikance, mogu da se odraze na troškove vojnih operacija, da oslabe sposobnost SAD da stiču saveznike i da se negativno odraze na naše poslovne veze u globalnoj ekonomiji,» kaže Delahant.

U projektu o globalnim stavovima Istraživačkog centra Pju tvrdi se da je pozitivno mišljenje o SAD u svetu palo ispod 50 odsto u većini od 14 zemalja u kojima su obavljene ankete ovog proleća. Pomenuto partnerstvo navodi da je to dovelo do opadanja zarade od turizma - od preko 26 milijardi dolara 1996. godine, one su pale na oko 7,5 milijardi prošle godine. Takodje se navodi da je udeo SAD u medjunarodnom turizmu opao za 36 procenata od 1992. godine. Neki dovode opadanje turističkog prometa u vezu sa ratom protiv terorizma i strožijim imigracionim propisima i viznim režimom. Medjutim, Rodžer Dau, iz Američkog turističkog udruženja kaže da to nisu jedini razlozi.

«Politika je uvek bila jedan od činilaca i to je i dalje slučaj. Ali, ono što je važnije je da je svet postao mnogo kompetitivniji. U prošlih 12 godina izgubili smo deo našeg turističkog tržišta uglavnom zbog drugih zemalja, poput Turske, Grčke, Australije ili Dubaija koje nastoje da privuku većinom istu vrstu turista.».

Dau kaže da se turističke kompanije nadaju da će uspeti da dovedu 10 miliona novih turista u Ameriku svake godine. Predsednik ogranka kompanije «Volt Dizni» za parkove i odmarališta, Džej Rasalo, pozdravlja ovu novu promotivnu kampanju.

«Potrebno je da ljudima širom sveta kažemo – zaista bismo želeli da dodjete u Ameriku. Bez obzira na potrebu da imamo bezbedne granice, potrebno je da naglasimo - zaista želimo da nas posetite,» kaže Rasalo.

Ipak, i ma i nekih dobrih vesti. Koalicija navodi da će ove godine, po prvi put broj stranih posetilaca Amerike biti isti ili veći od broja posetilaca pre terorističkih napada 2001. godine.

XS
SM
MD
LG