Linkovi

Sud u Augzburgu još nije prihvatio optužnicu za šverc cigareta


Sud u Augzburgu još nije doneo odluku da li će prihvatiti optužnicu podignute protiv šest osoba osumnjičenih za šverc cigareta preko Crne Gore, pranje novca i udruživanje radi kriminalnih radnji.

Prema navodima iz optužnice, osumnjičeni su time Evropskoj uniji naneli štetu od najmanje 10,2 milijarde evra. Viši državni tužilac iz Ugsburga Hans-Jirgen Kolb je, kako nam je danas naglasio, optužnicu podigao na osnovu zakona o privrednom kriminalu, a prestupi po tom osnovu zastarevaju tek nakon 20 godina. Optužnica je podignuta protiv trojice Švajcaraca, jednog Srbina, jednog Španca i jednog Nemca. Prema ranijim navodima sudije Kolba, šverc cigareta dešavao se "uz znanje i odobrenje vlasti u Crnoj Gori i Srbiji".

Tužilac Kolb uveren je da je afera koju u Nemačkoj nazivaju "Montenegro-Connection", "do sada najveći slučaj prevare u Evropi". Sastavljači optužnice su "veoma razočarani" zbog toga što za svoj rad nisu dobili nikakvu podršku - ni od Ministarstva inostranih poslova u Berlinu, niti od Evropskog ureda za suzbijanje prevara OLAF u Briselu.

Sumnja se čak da je iza slabe podrške sudskom razjašnjavanju ove afere zapravo politički pritisak. Optužena grupa je osumnjičena da je švercovala cigarete, pretežno marki "Vinston" i "Marlboro", preko Crne Gore, uglavnom u vreme sankcija između 1992. i 1995. i potom od 1998. do 2001. godine. Neoporezovane cigarete su, smatra tužilaštvo, uz lažne račune, švajcarski šefovi ovog "biznisa" najpre dostavljali u Crnu Goru, u luku Bar. Za policijsku zaštitu transporta u Crnoj Gori, optuženi su crnogorskoj vladi na ime "licenci" platili oko 300 miliona dolara. Potom su cigarete iz Bara, gliserima bile upućivane u Italiju i odatle na "crno tržište" zapadne Evrope.

Posao je bio tako unosan, ocenile su carinske vlasti uključene u istragu, da je nakon ukidanja embarga 1995. u borbama za podelu preostalog "kolača" ubijeno između 50 i 60 osoba. Najpoznatija žrtva bio je sporni jugoslovenski poslovni čovek Vladimir Vanja Bokan koji je u jesen 2000. godine sa 25 pucnjeva ubijen u Atini.

Nemački istražni organi ranije su izneli pretpostavku da je Bokan ubijen u Atini nakon što je nagovestio spremnost da objavi detalje oaumešanosti tadašnjih vlasti Crne Gore i Srbije u šverc cigareta, a tužilac iz Augzburga već ranije je saopštio da raspolaže odgovarajućim izvodima iz Bokanovog dnevnika.

U slučaju ove prevare, u više drugih evropskih država i dalje se vodi istražni postupak protiv više od 100 ljudi. Tužilaštvo u Augsburgu i carinske vlasti u gradu Lindau posebno su se u sastavljanju optužnice usredsredili na jedan transport cigareta, za koji je izvesno i dokazivo da je išao preko ovog regiona na južnoj granici Nemačke.


XS
SM
MD
LG