Linkovi

U Singapuru završeno dvodnevno zasedanje MMF i Svetske banke


U Singapuru je završeno dvodnevno zasedanje Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke na kojem su se lideri obe organizacije založili za više slobodne trgovine, a manje protekcionizma.

Predsednik Svetske banke, Pol Vulfovic, rekao je da je siromašnim zemljama potrebna dodatna pomoć, ali je upozorio delegate da ni zemlje sa srednjim prihodima ne bi trebalo da budu zaboravljene u borbi protiv siromaštva.

Lideri Svetske banke i MMF-a su, a kraju dvodnevnog zasedanja u Singapuru, obećali da će se založiti za slobodnu trgovinu i obnavljanje zastalih trgovinskih pregovora. U svojoj završnoj reči direktor MMF-a Rodrigo de Rato rekao je da rastući talas protekcionizma treba zaustaviti pre nego što nanese štetu ljudima širom sveta. De Rato je pozvao nove ekonomske sile sveta, poput Kine i Indije, da podrže slobodnu trgovinu i obećao podršku MMF-a u obnavljanju trgovinskih pregovora u okviru takozvane runde iz Dohe.

«Na ovom sastanku je ukazano na odgovornost sedam najrazvijenijih zemalja sveta i novih velikih ekonomija. Mi ćemo podržati napore da se pregovori iz Dohe obnove i svakako nećemo odustati od do sada postignutih rezultata.»

Dve finansijske organizacije su navele da je više pomoći potrebno najsiromašnijim zemljama, posebno u Africi, kao i onima za koje je bilo predvidjeno da dostignu standarde «Milenijumskog plana» UN i smanje svoje siromaštvo na polovinu do 2005. godine. Medjutim, Svetska banka tvrdi da u srednje razvijenim zemljama živi dve trećine siromašnih na svetu i da ih ne bi trebalo zaboraviti u borbi protiv globalnog siromaštva. Predsednik Svetske banke, Pol Vulfovic, izjavio je da zajmovi tim zemljama takodje povećavaju prihode njegove institucije.

«Srednje razvijene zemlje jesu i moraju i dalje da budu ključna grupa naših klijenata kako bismo uspeli da obavimo našu misiju»

Lideri Svetske banke i MMF-a takodje su izrazili zabrinutost da bi korupcija mogla da zaustavi razvoj i pozvali razvijene zemlje da spreče širenje korupcije u zemljama u razvoju i da pomognu da im se vrati ukradena imovina koja se nalazi u bankama razvijenih zemalja.

XS
SM
MD
LG