Linkovi

U oproštajnom govoru Kofi Anan opisao polarizovani svet


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan otvorio je debatu na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sumornom ocenom svetskih zbivanja tokom njegovog desetogodišnjeg mandata.

U svom oproštajnom govoru pred generalnom skupštinom, sekretar Kofi Anan opisao je mračnu sliku sveta opterećenog socijalnim i ekonomskim nejednakostima, ratom i terorizmom. On je izrazio žaljenje što je tokom njegovog desetogodišnjeg mandata učinjen mali napredak u rešavanju najtežih svetskih problema:

”Dogadjaji u poslednjih deset godina nisu rešili već zaoštrili tri najveća izazova koja sam pomenuo - nepravednu svetsku ekonomiju, nemire u svetu i rasprostranjeno nepoštovanje ljudskih prava i vladavine zakona.“

Generalni sekretar je oštrim rečima kritikovao ekonomsku globalizaciju, rekavši da ona u teoriji zbližava ljude, ali da ih u praksi medjusobno uodaljava:

”Prijatelji moji, globalizacija nije plima koja podiže sve brodove. Čak i medju onima, za koje statistika kaže da imaju koristi, mnogi se osećaju duboko nesigurno i snažno se protive očiglednoj indiferentnosti onih koji su imali više sreće od njih.“

Kofi Anan je jednako oštrim rečima kritikovao borbu protiv terorizma. U jedva prikrivenoj kritici Sjedinjenih Država izneo je mišljenje da se borba protiv terorizma koristi kao paravan za kršenje ljudskih prava:

”Čak i neophodna i legitimna borba protiv terorizma širom sveta koristi se kao pretekst za smanjenje ili potpuno uskraćivanje ljudskih prava, čime teroristi stiču moralna prednost i lakše pronalaze nove regrute.“

Generalni sekretar je govorio i o izazovu ublažavanja napetosti na Bliskom istoku, rekavši da će ugled Saveta bezbednosti nastaviti da opada sve dok to telo ne bude u stanju da okonča taj konflikt. On je takodje rekao da najveći izazov sa kojim je svet danas suočen dolazi iz Afrike:

”U Darfuru, neprestani spektakl u kome se ljudi, žene i deca isteruju iz svojih domova ubistvima, silovanjima i spaljivanjem sela, izlaže ruglu naše tvrdnje, kao medjunarodne zajednice, o zaštiti ljudi od najtežih zlostavljanja.“

Anan je na kraju svog govora pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Ali nije se baš sve odvijalo po protokolu prvog dana zasedanja. U toku sednice stigla je vest o pokušaju vojnog puča u Tajlandu, što je izazvalo promene u redosledu govora. Govor tajlandskog premijera Taksina Šinavatre pomeren je za ranije, kako bi on mogao da se vrati u zemlju.

XS
SM
MD
LG