Linkovi

Tužilaštvo i odbrana povukli žalbe na presudu Pavlu Strugaru


Tužilaštvo i odbrana bivšeg generala JNA Pavla Strugara povukle su žalbe na prvostepenu presuda tako da je odluka međunarodnog suda u Hagu postala pravosnažna, rekao je danas njegov advokat Goran Rodić.

Strugar je zbog granatiranja Dubrovnika prvostepenom presudom osuđen na osam godina zatvora. Rodić je rekao da su u petak posebnim podnescima odbrana i tuilaštvo istovremeno povukli žalbe na prvostopenu presudu.

“Žalbe su povučene iz posebnih humanitarnih razloga i nakon pravosnažnosti presude sekretarijat Tribunala može da krene u proceduru izvršenja kazne.”

On je kazao da odbrana od marta ove godine pokušava iz humanitarnih razloda da izdjestvuju kod Tribunala mogućnost da Strugar zbog zdravstvenog stanja i svih okolnosti koje ga prate kaznu služi u Crnoj Gori.

“Ništa određenije u ovom trenutku se ne može reći, a o novim detaljima u vezi ovog pitanja moći ćemo naknadno da izvestimo kada taj postupak počne i uđe u određenu fazu realizacije“.

Strugar je osuđen zbog granatiranja dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. sa položaja Druge operativne grupe JNA kojom je on komandovao. Krivicu za napad pred Tribunalom priznao je viceadmiral Miodrag Jokić, koji je bio komandant Vojnopomorskog sektora Boka. Tribunal je Jokića osudio na sedam godina zatvora, a on je nakon toga svedočio protiv Strugara.

XS
SM
MD
LG