Linkovi

Najviše glasova na izborima - po Medijum galupu - SRS, DS i DSS


Prema istraživanju agencije Medijum galup, kada bi se sada održali izbori u Srbiji, u parlament bi ušle Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, G17 plus, Socijalistička partija Srbije i stranke nacionalnih manjina.

Istraživanje koje je sprovedeno u poslednjoj nedelji avgusta ve godne na uzorku do 1.000 ispitanika koji reprezentuju biračko telo Srbije, pokazalo je da bi za SRS glasalo 34,9 odsto ispitanika koji bi izašli na izbore, za DS 22,9 odsto, a za DSS 13,9 odsto. Za SPS glasalo bi 5,6 odsto, G17 plus 5,2 odsto, Novu Srbiju 3,9, SPO 3,5 odsto, Liberalno-demokratsku partiju 2 odsto, dok je na poslednjem mestu Pokret snaga Srbije sa 1,4 odsto glasova, a sve ostale partije dobile bi ukupno 6,7 odsto glasova. Na osnovu takvog izjašnjavanja proračunato je da bi SRS u skupšti imala 102 mandata, DS 67, DSS 40, SPS 16, G 17 plus 15, a stranke nacionalnih manjina 10 odsto.

Ocena analitičara "Medium galupa" je da je na porast popularnosti stranka vladajuće koalicije uticala uspešna prodaja "Mobtela" i najava velikih investicija, dok je ponovno aktuelizovanje pitanja ispunjavanja obaveze prema Hagu i nagoveštaj nekih vrlo uticajnih međunarodnih činilaca da neće odustati od namere da se kosovsko pitanje reši do kraja godine išlo u prilog SRS. Ispunjavanje obaveze prema Hagu i rešavanje kosovskog pitanja razlog su, kako ocenjuje ta agencija, visoke apstinencije građana za izbore jer u odnosu na jun prošle godine, kada se 56 odsto ispitanika izjasnilo da bi izašlo na izbore, sada takvih ima samo 42 odsto. Vodeće političke ličnosti u Srbiji, kako je pokazalo istraživanje, su predsednik Srbije i DS Boris Tadić i generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić za koje je glasalo 38 odsto ispitanika.

XS
SM
MD
LG