Linkovi

Predsednik Džordž Buš ponovo pozvao Kongres da usvoji njegovu verziju zakona


Predsednik Buš ponovo pozvao Kongres da usvoji njegovu verziju zakona

Predsednik Buš ponovo je pozvao Kongres da usvoji njegovu verziju zakona koji dozvoljava strožije taktike saslušavanja osumnjičenih terorista.

Predsednik je u redovnoj radijskoj poruci naciji istakao da će dva zakonska predloga koja je uputio Kongresu omogućiti vojnim i obaveštajnim stručnjacima potrebne mehanizme da poraze teroriste i ekstremiste.

Vlasti u Jemenu uhapsile četvoricu osumnjičenih terorista Al-Kaide

Vlasti u Jemenu uhapsile su četvoricu osumnjičenih terorista Al-Kaide koji su navodno planirali napade na prestonicu, Sanu. Ministar unutrašnjih poslova, Rašad al-Eleimi rekao je da su ekstremisti povezani sa jučerašnjim neuspelim napadima na naftna postrojenja u toj zemlji. U tim napadima, jemenske snage bezbednosti sprečile su dva odvojena samoubilačka napada na naftne instalacije, i ubile svu četvoricu napadača. Jedan čuvar je poginuo u razmeni vatre. Napadi su se ogodili svega nekoliko dana pred predsedničke i lokalne izbore u Jemenu. Predsednik Ali Abdulah Saleh, koji zemljom vlada od 1978. godine, bori se za novi sedmogodišnji mandat.

Bagdad: Tri osobe poginule, a više od dvadeset ranjeno

Iračke vlasti saopštile su sa su najmanje tri osobe poginule, a više od dvadeset ranjeno u tri odvojena bombaška napada u Bagdadu. Među žrtvama su i dva iračka policajca. Ranije danas, iračko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je planove da se oko grada iskopaju rovovi, kako bi se sprečili pobunjenici i automobili bombe da dopru do prestonice. Predstavnik za medije izjavio je da će prilaz Bagdadu biti ograničen na 28 kontrolnih punktova duž glavnih puteva koji vode ka gadu od šest miliona stanovnika. U ostalom razvoju događaja, iračke vlasti saopštile su da su od juče pronašle više od 35 tela u i oko Bagdada. Kako kažu, po svemu sudeći, adi se o žrtvama sektaškog nasilja, koje je samo od srede u okolini prestonice odnelo preko 150 života.

Nova ofanziva u Avganistanu

Hiljade avganistanskih i vojnika koalicije koju predvode Sjedinjene Države započeli su novu ofanzivu protiv talibanskih pobunjenika u pet centralnih i istočnih provincija u toj zemlji. U operaciji «Planinski gnev» učestvuje sedam hiljada vojnika u provincijama Gazni, Host, Logar, Paktika i Paktia, a pored borbe, oni će pomagati i u ekonomskom razvoju u tim oblastima. U saopštenju koalicije kaže se da je «operacija samo deo serije koordinisanih akcija da se izvrši kontinirani pritisak na talibanske ekstremiste u nekoliko oblasti zemlje». U međuvremenu, snage kojima rukovodi NATO, u južnoj provinciji Uruzgan, saopštile su da su kasno sinoć ubile 17 osumnjičenih pobunjenika, dok su podmetali bombe izvan vojne baze. U istom obračunu uništeno je i pet pobunjeničkih vozila.

Susret Buša i Abasa iduće nedelje u Njujorku

Predsednik Buš sastaće se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom sledeće nedelje u Njujorku. Abasov predstavnik za medije izjavio je da će se dvojica lidera sastati tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Predsednik Abas i islamska ekstremistička grupa Hamas pokušavaju da formiraju vladu nacionalnog jedinstva kako bi se okončala politička i ekonomska kriza koja vlada od dolaska na Hamasa na vlast. Palestinci se nadaju da će takva vlad nacionalnog jedinstva omogućiti nastavak pomoći Zapada, koja je pod suspenzijom od januara, kada je Hamas pobedio na izborima. Evropska unija je juče produžila suspenziju zato što hamas odbija da prizna Izrael, odrekne se nasilja i prihvati ranije postignute mirovne sporazume. Zvanični Vašington upozorio je da ne treba ukidati zabrane dok ne budu poznati detalji o politici nove jedinstvene vlade.

Uragan Lejn danas će sa Pacifika stići do centralnog dela meksičke obale

Američki nacionalni centar za upozoravanje na uragane kaže da se vetar pojačao do brzine od 205 kilometara na čas, i da će verovatno nastaviti da duva istom brzinom dok ne stigne do kopna u toku poslepodneva po lokalnom vremenu. Satelitski snimci pokazuju da se uragan nalazi na stotinak kilometara od grada Kuliakan, i kreće ka severu brzinom od 17 kilometara na čas. Meteorolozi najavljuju a bi oluja mogla da proizvede oko 64 centimetra kiše u izolovanim planinskim područjima, i verovatno izazove poplave i odrone. Stanovnici priobalnih oblasti mogu da očekuju snažne talase, visoke do dva metra.

XS
SM
MD
LG