Linkovi

Papa žali što su njegove reči povredile muslimanske vernike


Iz Vatikana je saopšteno da papa Benedikt XVI iskreno žali što su njegove reči povredile osećanja muslimanskih vernika, nakon što je muslimanski svet sa ogorčenjem reagovao na papin govor pred jednim akademskim skupom u Nemačkoj.

U dugom saopštenju novog državnog sekretara Vatikana, kardinala Tarcisija Bertonea navodi se da je papina namera bila da se razmotri odnos izmedju religije i nasilja, i jasno odbaci pribegavanje nasilju zbog verskih ciljeva. Kardinal Bertone kaže da papa iskreno žali ako su njegove reči povredile osećanja muslimana, i dodaje da je papin stav o Islamu u skladu sa učenjem Vatikana da Crkva poštuje Muslimane koji obožavaju jednog Boga.

Reči o svetom ratu koje je papa Benedikt protekle nedelje izgovorio u Nemačkoj izazvale su gnev muslimana u različitim delovima sveta, koji su zatražili papino izvinjenje. Benedikt je citirao malo poznati srednjevekovni tekst u kome jedan vizantijski car opisuje neka učenja osnivača Islama kao «zla i nehumana». Vatikan kaže da je papa samo pokušavao da podvuče nepomirljivost vere i nasilja, a zvaničnici su sugerisali da je potrebno pažljivo pročitati papin tekst u celini.

Još nije jasno da li će reči državnog sekretara Vatikana biti dovoljne da umire gnev Muslimana. Muslimansko bratstvo u Egiptu odmah je reagovalo rekavši da današnje saopštenje nije dovoljno, i da očekuje lično izvinjenje od pape.

Nemački kancelar Angela Merkel zauzela je papinu stranu, rekavši da je njegova poruka pogrešno shvaćena. No, na Zapadnoj obali bačene su dimne bombe na dve crkve, a za sada nema nagoveštaja da gnev u muslimanskom svetu jenjava.

U gradu Šrinagar u indijskom delu Kašmira, u subotu su stotine muslimanki demonstrirale protiv pape, uzvikujući parole «Dole Papa» i «živeo Islam».

Uprkos tome, zvaničnici turske vlade izjavili su da neće tražiti od Benedikta da otkaže planiranu posetu u novembru – što bi bila prva papina poseta jednoj muslimanskoj zemlji.

XS
SM
MD
LG