Linkovi

Porast podrške Republikancima i predsedniku Bušu


Nova ispitivanja američkog javnog mnjenja pokazuju da je predsednik Buš pomogao republikanskim kandidatima time što je tokom predizborne kampanje usmerio debatu na rat protiv terorizma.

Uprkos tim rezultatima, opozicione demokrate ostaju optimisti i veruju da će osvojiti dovoljno mesta na kongresnim izborima u novembru da bi preuzeli kontrolu nad jednim ili čak i oba doma Kongresa.

Dva nova ispitivanja javnog mnjenja, od kojih je jedno obavila tv mreža ABC, a drugo mreža NBC i list “Vol Strit Džornal”, pokazuju porast podrške Republikancima i predsedniku Bušu zbog načina na koji vode rat protiv terorizma. Opozicione demokrate ipak računaju da će im nezadovoljstvo javnosti načinom na koji je predsednik Buš vodio politiku u Iraku obezbediti pobedu u novembru. Najnovije ankete potvrdjuju da većina Amerikanaca veruje da se zemlja kreće pogrešnim putem. Majk Mekkari, koji je bio portparol bivšeg predsednika Bila Klintona, kaže da predizobrna atmosfera ove godine ostaje promenljiva.

“Atmosfera je polarizovana, ima puno niskih udaraca i zlobe, možda više nego ikada u poslednjih 30 godina koliko živim i radim ovde u Vašingtonu.”

Većina političkih analitičara predvidja da će Demokrate zabeležiti uspehe u novembru, naročito zbog rasprostranjenog gneva medju Demokratama, kao i nezavisnim biračima. Ejmi Volter je jedan od urednika u nestranačkoj publikaciji “Cook Political Report”.

“Kakvo je opšte političko raspoloženje? Mislim da bi, ako se kaže da su birači nezadovoljni, to bilo ublažavanje. Zašto je to važno? Zato što je intenzitet važan u izbornim kampanjama. Svako ko je radio u kampanjama zna da su ono što izborni aktivisti stvarno žele - ljutiti, motivisani i frustrirani ljudi. To su ljudi koji će izaći da glasaju.”

Ispitvanja javnog mnjenja takodje sugerišu da Demokrate žele promenu pravca u Iraku, ali da relativno mali broj podržava povlačenje američkih snaga. I mnogi demokratski kandidati na izborima zauzimaju taj stav.

Dejvid Lajtmen je šef vašingtonskog dopisništva lista “Hartford Karent” iz Konektikata.

“Demokratski kandidati ne žele rok za povlačenje iz Iraka. Oni žele odredjeni plan, izlaznu strategiju, pretrese u Kongresu. Žele više polaganja računa, ali oni zapravo ne zvuče toliko različito od Republikanaca, tako da to pokazuje nejasnoće u pogledu raspoloženja Amerikanaca oko Iraka.”

Mnogi analitičari veruju da će Demokrate uspeti da osvoje mesta u oba doma Kongresa dok su mnogi Republikanci uvereni da će biti u stanju da motivišu svoje pristalice da izadju na birališta i glasaju. Na proteklim izborima, 2002. i 2004. godine, Republikanci su u tom pogledu bili efikasniji od Demokrata.

XS
SM
MD
LG