Linkovi

Kina pozvala Iran da saradjuje sa Medjunarodnom zajednicom


Kina je pozvala Iran da uzme u obzir zabrinutosti medjunarodne zajednice i saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Saopštenje o tome objavljeno je istog dana kada je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio da je njegova zemlja spremna na, kako je rekao, “nove uslove” u cilju rešenja spora sa Zapadom oko nuklearnog programa njegove zemlje.

Kineska vlada je pozvala Iran da iskoristi priliku za pregovore o svom nuklearnom programu i obogaćivanju uranijuma. Na redovnom brifingu za novinare portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Ćin Gang izjavio je da je iransko nuklearno pitanje u kritičnoj fazi i pozvao Teheran da saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.

“Pozivamo sve angažovane strane da sačuvaju strpljenje i smirenost i da pronadju način za adekvatno rešenje iranskog nuklearnog pitanja. Istovremeno, pozivamo Iran da ozbiljno razmotri zabrinutosti medjunarodne zajednice i da preduzme mere u cilju saradnje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju kako bi rešio nerešena pitanja,” rekao je kineski zvaničnik.

Saopštenje kineske vlade objavljeno je samo nekoliko sati nakon što je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio da njegova vlada želi da reši ovu krizu putem dijaloga i da je spremna, kako je rekao, na “nove uslove”. Ahmadinedžadd nije razjasnio na šta se odnose ti novi uslovi. Pet stalnih članica Saveta bezednosti UN - Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD, su, zajedno sa Nemačkom, ponudile ekonomske i političke beneficije Iranu ukoliko odustane od obogaćivanja uranijuma. SAD i druge zapadne zemlje smatraju da Iran obogaćuje uranijum kako bi mogao da proizvede nuklearno oružje, dok Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu. Vašington smatra da bi Iranu trebalo da budu uvedene sankcije pošto je ignorisao krajnji rok – 31. avgust, koji je Savet bezbednosti postavio za obustavljanje obogaćivanja uranijuma. Uprkos tome, Rusija i Kina se odupiru pritisku SAD da se Iranu uvedu sankcije i pozivaju na nove pregovore. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs juče je izjavila da će se Vašington založiti da se Teheranu uvedu sankcije sledeće nedelje.

XS
SM
MD
LG