Linkovi

Viceguverner Centralne banke Rusije Andrej Kozlov ubijen u Moskvi


Za sada nepoznate osobe pucale su na Kozlova kada se vraćao sa fudbalske utakmice tima centralne ruske banke. U pokušaju da zaštiti šefa, na licu mesta je ubijen vozač viceguvernera. U moskovskoj bonici lekari su se borili za Kozlovljev život više sati, ali je umro rano jutros oko 5 časova po moskovskom vremenu.

Policija pretpostavlja da se radi o dvojici atentatora, kao i da su koristili prigušivač. Istraga za sada nije dala nikakve rezultate, a ispituju se mogući motivi ubistva. Ministar policije Rašid Nurgalijev kazao je da je istraga ubistva pod posebnom kontrolom.

Nije isključeno da atentat ima veze sa poslom Kozlova. Viceguverner ruske Centralne banke je važio za čoveka čiste reputacije, koji je radio na nadzoru ruskih banka, insistirao na osiguranju bankarskih uloga i pokušavao da uvede red u bankarstvo u Rusiji, smanji sivu ekonomiju i pranje novca.

Zahvaljujući proverama koje je sproveo njegov tim u poslednjih nekoliko godina, neke banke u Rusiji izgubile su licencu zbog "legalizacije nelegalno stečenog novca". Jedna od poslednjih inicijativa Kozlova bila je da se bankarima umešanim u ekonomski kriminal, kao što je utaja poreza i pranje novca, doživotno zabrani rad u bankarstvu.


Ruski premijer Mihail Fradkov je za ubistvo viceguvernera Centralne banke optužio "one koji ne žele ravnopravne, tržišne uslove, koje vlada pokušava da uspostavi u periodu tranzicije".

Na sednici vlade koja je počela minutom ćutanja Fradkov je rekao da je smrt Kozlova veliki gubitak. "Poštovanje principa pravičnosti se ne prihvata uvek kako treba kod onih koji bi nezasluženo hteli da dobiju određene prioritete i privilegije u uslovima konkurencije", kazao je Fradkov.

Ministar finansija Aleksej Kudrin izjavio je novinarima da je ubistvo Kozlova "bezobzirni izazov celoj ruskoj vlasti". Predsednik parlamenta Boris Grizlov ocenio je da naručioce ubistva treba tražiti među bankarima.

Zamenik šefa Komiteta za bezbednost Državne Dume Mihail Grišankov ocenio je da je reč o svirepom ubistvu čoveka "koji je branio državne interese, borio se protiv bankarskog sistema gde se prao novac".

XS
SM
MD
LG