Linkovi

Bakojani: Grčka podržava komptromisno rešenje Beograda i Prištine


Ministarka spoljnih poslova Grčke, Dora Bakojani, izjavila je danas u Beogradu da će jedino kompromisno rešenje za budući status Kosova – koje će prihvatiti i Beograd i Priština, obezbediti stabilnost u regionu. Dora Bakojani je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, na zajedničkoj konferenciji za novinare, izjavila da je pitanje Kosova ušlo u kritičnu fazu.

Bakojani je najavila da će u Prištini, gde je otputovala odmah posle razgovora u Beogradu, ukazati na potrebu konstruktivnijeg pristupa srpskog i albanskog pregovaračkog tima u pregovorima u Beču, kao i iznalaženja dobrih rešenja za zaštitu manjina na Kosovu, posebno Srba.

Predsednik Tadić ponovio je da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva za Srbiju i naveo da je gošću iz Grčke obavestio da Srbija želi mir i kompromis na Kosovu, a ne nasilje, kao i da sve vreme želi da ostvari članstvo u EU i u evroatlantskim integracijama.

Predsednik Vlade Srbije, Vojislav Koštunica, je rekao u susretu sa ministarkom spoljnih poslova Grčke, da bi bilo nezamislivo i krajnje opasno da, protivno Rezoluciji 12-44 koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, bilo ko bilateralno prizna nezavisnost Kosova i Metohije. Koštunica je ocenio da je posebno važno da su sve državne institucije Srbije – predsednik Republike, Vlada i Skupština jedinstveni u stavu da je Kosovo uvek bilo i da će zauvek biti sastavni deo Srbije. Premijer je dodao da će taj jedinstven stav odlukom Skupštine Srbije u najkraćem roku biti potvrđen u novom ustavu Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Predsednik Vlade je upozorio da bi otimanje teritorije Srbije, što bi značilo podelu zemlje, predstavljalo najgrublje kršenje međunarodnog prava i za posledicu imalo trajno ugrožavanje stabilnosti celog regiona.

Koštunica i Bakojani su zajednički ocenili da se bilateralni odnosi Srbije i Grčke razvijaju veoma uspešno i naglašena je važnost daljeg unapređenja ekonomske saradnje.

XS
SM
MD
LG