Linkovi

Naoružani napadači digli u vazduh automobil ispred američke ambasade u Damasku


Sirijske snage bezbednosti su saopštile da su sprečile teroristički napad na ambasadu Sjedinjenih Država u Damasku. Napadači su izazvali eksploziju jednog automobila bombe i po svemu sudeći pokušali da detoniraju i drugi. Državna novinska agencija prenosi da je jedan sirijski vojnik poginuo i da je ranjeno najmanje 11 ljudi.

Sirijski zvaninici su saopštili da su četiri muškarca izvršila napad na američku ambasadu automobilima bombama i vatrenim oružjem. Očevici kažu da su napadači, vičući «Alahu akbar», odnosno «Bog je veliki», bacali bombe u dvorište ambasade. Ministar unutrašnjih poslova Basim Abdel-Madžid je saopštio da su u napadu upotrebljena dva automobila, od kojih je jedan eksplodirao, a da drugi sada ispituju stručnjaci za eksploziv.

«Jasno je da je meta terorista bila američka ambasada. Teroristička organizacija još nije identifikovana i istraga se nastavlja. Jedan od napadača je pritvoren. On je ranjen, a istraga bi mogla da obelodani njihovu pripadnost i odakle dolaze», rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Sirijski i američki zvaničnici kažu da među Amerikancima nema žrtava. Pripadnici sirijskih snaga bezbednosti su posle napada opkolili celu diplomatsku četvrt. Na televizijskim snimcima se ispred ambasade vide lokve krvi i jedan izgoreli automobil. Drugo vozilo, beli automobil ili kamionet, prikazan je natovaren kanisterima benzina i po svemu sudeći cevnim bombama. Napad je izvršen dan posle pete godišnjice terorističkih napada u Sjedinjenim Državama i pretnje zamenika vođe Al kaide, Ajmana al-Zavahirija, da bi trebalo očekivati nove napade na američke mete u Persijskom zalivu i Izraelu. Pojedini sirijski zvaničnici kažu da napad u Damasku ima neka obeležja Al kaide, ali da je rano reći ko ga je zaista izveo. Profesor političkih nauka Samir al-Taći iz Centra za strateške studije Univerziteta u Damasku, kaže da su napadači, čak i ako nisu stvarni pripadnici Al kaide, možda inspirisani tom terorističkom organizacijom.

«Za mene lično to nije iznenađenje, jer je sada situacija takva da je ceo region ispunjen aktivnostima Al kaide. Ne znam da li je ovo uistinu bila Al kaida, ali su u najmanju ruku, po svemu sudeći, to bili salafisti, pripadnici džihadističke organizacije koja ima direktne veze sa Al kaidom.»

Sirijske snage bezbednosti su saopštile da su prošlog juna sprečile napad islamskih ekstremista u blizini državne televizijske stanice. U tom incidentu su poginuli četiri napadača i jedan pripadnik službe bezbednosti. Istovremeno, diplomatski odnosi Sirije i Sjedinjenih Država su došli na najnižu stepenicu u istoriji. Vašington je povukao svog ambasadora iz Damaska pre godinu i po dana – posle ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, za koje Sjedinjene Države okrivljuju Siriju. Vašington takođe optužuje Damask da podržava antiizraelske ekstremističke organizacije, među kojima su i Hamas i Hezbolah, kao i pobunjeničke organizacije u Iraku. Sirija kaže da američka politika, uključujući rat u Iraku i podršku Izraelu, potpiruje islamski ekstremizam na Bliskom istoku. Al-Taći ukazuje da su ti zategnuti odnosi štetili američko-sirijskoj saradnji u borbi protiv terorizma.

«Rekao bih da je ta saradnja neophodna. S moje tačke gledišta, na žalost, jer postoji nekakva demonizacija Sirije, tako da sirijsko-američka debata i saradnja ne idu onako kako bi to trebalo u interesu antiterorističke delatnosti u celom svetu.»

Državni sekretar Kondoliza Rajs se zahvalila sirijskim snagama bezbednosti na njihovom agresivnom reagovanju na napad i rekla da je prerano reći ko bi mogao da bude odgovoran.

XS
SM
MD
LG