Linkovi

Moskva: Komemoracija povodom godišnjice terorističkih napada na SAD


Jedna od komemoracija povodom pete godišnjice terorističkih napada na SAD održana je i u Moskvi. Komemoraciji su prisustvovali članovi diplomatskog, ruski gradjani, kao i Amerikanci koji borave u ruskoj prestonici.

Uz zvuke zvona i crkvene muzike odata je pošta žrtvama terorističkih napada na SAD 2001. godine. Američki ambasador u Rusiji, Vilijam Berns, rekao je prisutnima da pet godina posle napada na SAD i dve godine posle napadana školu u Beslanu, na jugu Rusije, terorizam i dalje predstavlja stvarnu pretnju po svet.

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je prvi svetski lider koji je pozvao predsednika Buša da mu izrazi saučešće povodom napada 11. septembra. Putin je kasnije postao i jedan od ključnih saveznika u globalnom ratu protiv terorizma, mada je ta saradnja oslabila proteklih godina. Medjunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Rusiju da koristi globalni rat protiv terorizma kao izgovor za kontinuirane napade na većinski muslimansku Čečeniju, mada tamošnji muslimani nisu povezani sa islamskim ekstremistima, poput pripadnika al-Kaide. Rusija, medjutim, odbacuje te optužnbe i iznosi sopstvene kritike na račun Vašingtona. Prošle nedelje, glavni zvaničnik predsednika Putina za medjunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma, Anatolij Safanov, navodno je izjavio da su SAD počinile ozbiljne greške u spoljnoj politici u godinama nakon terorističkih napada. Na primer, Safanov je rekao da su vlasti u Vašingtonu potcenile problem droge u Avganistanu i da su dozvolile da Irak postane, prema njegovim rečima, pokretna traka za teroriste. Safanov je ukazao da bi bilo bolje da se Vašington usredsredio na probleme Avganistana, pre nego što je intervenisao u Iraku. On je izneo te primedbe u jeku zategnutosti u odnosima Moskve i Vašingtona oko niza pitanja, od nastojanja Rusije da bude primljena u Svetsku trgovinsku organizaciju do navodnih veza izmedju ruskih odbrambenih firmi i Irana.

XS
SM
MD
LG