Linkovi

Deset godina ASEM-a: Globalni izazovi - Zajednički odgovori


U Helsinkiju počeo šesti Azijsko-evropski samit na nivou šefova država. Razgovori se vode na temu “Deset godina ASEM-a: Globalni izazovi - Zajednički odgovori.“ Lideri ASEM-a razgovaraće o unapređenju trgovinskih veza, nakon neuspeha pregovora o postizanju globalnog sporazuma u julu, na sastanku Svetske trgovinske organizacije, u Dohi, prestonici Katara.

Finska predsednica Trja Halonen, čija država predsedava Evropskom unijom, izrazila je razočarenje povodom prekida razgovora u okviru STO. Ona je saopštila da evropski komesar za trgovinu Peter Mendelson i direktor STO Paskal Lami ne prisustvuju sastanku u Helsinkiju.

“Nadamo se da je njihovo odsustvo znak da su u toku intenzivni napori za nastavak razgovor, što je u interesu svih nas”.

Pre sastanka, zvaničnici ANEM-a su saopštili da je postignut dogovor o prijemu Indije, Pakistana i Mongolije u organizaciju. Na samitu će biti reči i o pitanjima globalizacije, bezbednosti, energiji, kulturnim vezama, a očekuje se i deklaracija o klimatskim promenama. Najverovatnija tema političkih razgovora biće nuklearne ambicije Irana i Severne Koreje. Japanski premijer Đunićiro Koizumi, koji je tražio da se sastane sa liderima Kine i Južne Koreje, kako bi razgovarali o Severnoj Koreji, neće održati bilateralne razgovore sa zvaničnicima dve države. Južnokorejski predsednik Ro Mu Hjun izjavio je da za takvim sastankom nema potrebe s obzirom na to da Koizumi odlazi sa funkcije krajem ovog meseca. Kineski premijer Ven Điabao juče je na sastanku sa zvaničnicima Evropske unije, zatražio od Unije da ukine embargo na prodaju oružja Pekingu, koji je na snazi već 17 godina. Premijer Ven se, takođe, usprotivio uvođenju sankcija Iranu, ističući da bi aktuelna kriza sa Teheranom trebalo da bude rešena na miran način.


XS
SM
MD
LG