Linkovi

Bler: Moramo ponovo da se vratimo konceptu dve države


Toni Bler, premijer Britanije, tokom drugog dana blisko-istočne mirovne misije, sastao se sa palestinskim liderima, na Zapadnoj obali. Britanski premijer se prethodno susreo i sa najvišim izraelskim zvaničnicima.

Britanski premijer se u Ramali sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Tom prilikom premijer Bler je rekao da je, posle sukob u Libanu, došlo vreme da se oživi takozvana “mirovna mapa.”

“Moramo ponovo da se vratimo konceptu dve države, a mirovna mapa je način da se do toga dođe. To je stav međunarodne zajednice i važno je da tako ostane.”

Od primene “mirovne mape” se privremeno odustalo od kako je, u januaru, na vlast na palestinskim teritorijama došla militantna organizacija Hamas, koja odbacuje pregovore i traži uništenje Izraela. Međutim, predsednik Abas, koji pripada mnogo umerenijoj stranci Fatah, izrazio je spremnost da se bez uslovljavanja sastane sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

“Želim da pred vama iskažem našu spremnost za obnovu ozbiljnih pregovora, kako bi se konflikt prekinuo i kako bi bio prekinut ciklus nasilja u regionu” – naglasio je Abas, govoreći preko prevodioca.

Inače, palestinski predsednik pregovara sa predstavnicima Hamasa o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, nakon što je petomesečna vlast Hamasa dovela do rasula u redovima palestinske uprave. Usled međunarodnih sankcija, Hamas nema novca i nije u mogućnosti da isplaćuje zarade za oko 165 hiljada državnih službenika. Britanski premijer je ukazao da bi palestinska vlada nacionalnog jedinstva mogla da dobije međunarodno priznanje.

“Što se mene tiče, u slučaju da dođe do formiranja takve vlade, smatram da bi bilo ispravno da međunarodna zajednica ima odnose sa njom.”

Međutim, Hamas je odbacio Blerove uslove za priznavanje palestinske vlade – osudu nasilja i priznanje Izraela. Britanski premijer se u Jerusalimu, sastao i sa izarelskim premijerom Ehudom Olmertom koji je, takođe, rekao da je spreman da se sastane sa predsednikom Abasom, što je indikacija da bi dugo zastali razgovori mogli da budu obnovljeni.

XS
SM
MD
LG