Linkovi

Američki Kongres raspravlja o bezbednosti, Iraku i terorizmu


Kako se približava peta godišnjica terorističkih napada na Njujork i Vašington, republikanci i demokrate razmenjuju žestoke reči o politici Bušove administracije u Iraku, borbi protiv radikalnog islamskog terorizma i unutrašnjoj bezbednosti.

Treći put u poslednja dva dana opozicione demokrate iskoristile su konferencije za medije na Kapitol hilu za iznošenje svog programa za bezbednost, nadajući se da će to uveriti Amerikance da na kongresnim izborima glasaju za njih. Izmedju ostalog demokrate obećavaju da će, ako budu povratile kontrolu nad Predstavničkim domom i Senatom, sprovesti u delo sve preporuke nezavisne komisije koja je razmatrala posledice terorističkih napada, i zauzeti kompetentniji stav u zaštiti zemlje od terorizma. Senator Hilari Klinton, naširoko smatrana za mogućeg predsedničkog kandidata 2008. godine, uputila je republikancima sledeći izazov:

”Hajde da održimo istinsku debatu, o našoj istinskoj bezbednosti. Dosta je već bilo slikanja za novine, govora i retoričkih fraza.“

Drugi potencijalni kandidat za Belu kuću, demokratski senator Džozef Bajden, oštrije je kritikovao predsednika Buša i njegovu politiku sprovodjena preliminarnih napada:

”Istinska bezbednost dobija se sprečavanjem napada, a ne preliminarnim napadima. A saradnja sa snažnim partnerima bolja je od otudjivanja tih partnera.“

Sa svoje strane, republikanci jasno predočavaju kako nemaju nameru da dozvole demokratama da preusmere pažnju na sebe, kada se govori o Iraku, terorističkim opasnostima i bezbednosti - glavnim temama za novembarske kongresne izbore. Ove nedelje, republikanci su iznosili tvrdnju da je pod njihovim nadzorom bezbednost granica znatno pojačana, istovremeno obećavajući da će pre kraja ovog meseca u Predstavničkom domu usvojiti nov zakonski predlog o strožijoj kontroli ilegalne imigracije. Denis Hastert je predsedavajući Predstavničkog doma:

”Svake godine našu granicu predje milion ilegalnih imigranata, a mi ne znamo ko su oni, šta nose na ledjima, niti kakve su im namere.“

Medjutim, članovi Bušove Republikanske stranke ozbiljno su podeljeni oko toga kako bi trebalo reformisati američki imigracioni sistem. Republikanci u Predstavničkom domu kažu da se konsultuju sa Senatom, čiji je dvostranački zakonski predlog o uspostavljanju statusa gostujućih radnika i otvaranju puta za sticanje državljanstva stekao podršku predsednika Buša, ali se znatno razlikuje od predloga usvojenog u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG