Linkovi

Bombaški napad u blizini američke ambasade u Kabulu


Najmanje 16 ljudi, među kojima i sedam stranaca, poginulo je danas u samoubilačkom bombaškom napadu, u blizini američke ambasade u Kabulu. Meta napada automobila bombe bio je konvoj američkih vojnih vozila u Kabulu, a među poginulima su i dvojica američkih vojnika, saopštila je američka vojska. Talibanski pobunjenici su počeli sa samoubilačkim bombaškim napadima krajem prošle godine s ciljem da proteraju zapadne snage iz Avganistana i destabilizuju vladu predsednika Hamida Karzaija. Oko 2 hiljade ljudi, uključujući više od 90 vojnika snaga NATO u Avganistanu koje predvode Amerikanci, poginulo je ove godine u sukobima u toj zemlji.

Četvoro mrtvih u eksploziji u Pakistanu

Najmanje četiri osobe su poginule, a 13 je ranjeno u eksploziji bombe u jugozapadnom Pakistanu, saopštila je policija. Bomba je eksplodirala u blizini autobuske stanice u gradu Barkan, 300 kilometara severno od Kete. Šef lokalne policije rekao je da su neki od povređenih u kritičnom stanju. On je za napad optužio pristalice istaknutog plemenskog lidera Navaba Abkara Bugtija koji je nedavno poginuo u napadima vojske. Dokaza za ovuoptužbu nema.

"Svi u Barkanu znaju da pristalice Navaba Akbara Bugtija stoje iza ovog napada", rekao je šef policije.

Bugti je poginuo 26. avgusta kada se pećina u kojoj se krio srušila tokom vojnih operacija u provinciji Balučistan.

Senat odobrio sredstva za potragu za Bin Ladenom

Američki senat jednoglasno je sinoć u Vašingtonu podržao amandman, kojim se izdvaja 200 miliona USD za ponovno aktiviranje jedinice Centralne obaveštajne agencije čiji je zadatak hvatanje lidera Al Kaide Osame bin Ladena i drugih istaknutih članova te međunarodne terorističke mreže. Senatori su podržali amandman da 700 miliona USD bude izdvojeno za Pentagon radi borbe protiv trgovine opijumom u Avganistanu.


XS
SM
MD
LG