Linkovi

Svetozar Marović: Crna Gora je država na pravom putu


U ekskluzivnom intervjjuu za Glas Amerike, donedavni predsjednik Državne zajednice SCG i potpredsjednik DPS Svetozar Marović kaže da je obnova državnosti Crne Gore jedan od najvažnijih istorijskih dana, nakon čega se pokazuje da je Crna Gora država koja je na pravom putu.

Sačuvali smo mir, njegujemo multietnički koncept života, najmanje smo zadužena zemlja u regionu, imamo inflaciju od dva odsto, stopa nezaposlenosti je sve manja, po ubzanom postupku postaćemo pridriženi član EU, do kraja godine ući ćemo u 'Partnerstvo za mir', navodi Marović i konstatuje:

''Doista mislim da su to razlozi zbog čega ovom domaćinu koji je napravio kuću treba dati da tu kuću vodi i njome upravlja na onaj način koji odgovara svima. Zato smo mi pružili ruku i rekli: znamo da ćemo pobijediti...zato što prosto ne vidimo alternativu evropskoj politici Crne Gore, ne vidimo alternativu razvoju Crne Gore, njenoj stabilnosti, dobrim odnosima sa susjedima, ne vidimo alternativu potrebi konsenzusa oko zajedničke liste prioriteta koje Crna Gora ima.

I ta naša ruka simbolički, na neki način, govori o tome da je Crna Gora sada u situaciji da pokaže i sebi, a ne samo svijetu, da ima snage da brže od ostalih uspije u onome što drugi takođe žele-a to je da postanu i institucionalno dio jedne evropske organizacije, evropskih institucija i asocijacija...Duboko sam uvjeren da će to Crna Gora i pokazati.''.

Potpredsjednik DPS siguran je u pobjedu na prestojećim izborima:

''Mi svakako očekujemo osvajanje apsolutne vlasti. Sva istraživanja govore da ćemo mi imati preko 52-53 odsto mandata, odnosno da će broj onih koji će glasati za Koaliciju za evropsku Crnu Goru biti oko 48 odsto od onih koji izađu.

Prva naredna lista i naš najači politički protivnik- bez obzira što se sada u javnosti stvara privid da to nije tako- jeste lista gospodina Predraga Bulatovića. Oni nisu više tako jaki kao što su bili, ali su dovoljno jaki da budu drugi. To je nekih 17-18 odsto.

Treća je Srpska lista, a tek četvrta Grupa za promjene, dok je peta lista sa 3,1-3,2 odsto, prema posljednjem istraživanju koje je radio 'Damar', lista koalicije liberala i Bošnjaka.

Dakle, to govori da mi ne sumnjamo da ćemo pobijediti. Međutim, mi smo tu ruku pružili i prije nego što smo pobijedili, znajući da ta ruka mora da dođe od najjačeg, od onoga koji je doista pobjednik''.

Marović, koji je i autor slogana vladajuće koalicije, kaže da će ruka pobjednika biti pružena svima kojima su Crna Gora i njeni evropski ciljevi prioritet:

''Želimo da pružimo ruku svima onima koji u ekonomskom razvoju i socijalnoj sigurnosti ljudi vide perspektivu i koji su spremni da razvijaju multietničke odnose na principu uvažavanja ravnopravnosti svih kojima je stalo do stabilnosti Crne Gore i do nečega što će konačno pobijediti tu viševjekovnu patologiju podjela u Crnoj Gori. Crna Gora više nema razloga da se dijeli, osim po političkim programima različitih stranaka koje će se takmičiti za neki bolji konkretni projekat u nekoj oblasti. Ali, treba pobijediti tu ideološku podjelu''.

Marović ne isključuje mogućnost da ruka bude pružena i SNP-u, naravno uz ispunjenje određenih preduslova:

''Mislim da SNP kao najjači politički partner ima odgovornost da pokaže da je pobijedio i sve one frustracije prošlosti u sebi i da profiliše novu, građansku poruku-da kaže da njihov prioritet nije da se bore više za srpska, nego za bošnjačka prava, niti za crnogorska u odnosu na albanska prava- nego da pokažu ono što mi se čini da prepoznajem, iako ne uvijek tako jasno i tako precizno, da su svi građani Crne Gore podjednako važni za njih, da je Crna Gora za njih prioritet.

Konačno, hrabri me to što oni, istina sa zakašnjenjem, dolaze do nekih saznanja, ali ipak dolaze. Oni su bili za Jugoslaviju, a mi za Državnu zajednicu. Kad smo mi bili za Crnu Goru, oni su bili za Državnu zajednicu. Sada kada smo mi kanačno Crnu Goru doveli do međunarodnog priznanja i oni kažu da su za Crnu Goru-kažu, 'pravu'. Ja se nadam da ta njihova 'prava' Crna Gora jeste ova naša, evropska Crna Gora. Zato ima razloga da razgovaramo sa svima koji tako misle''.

Za Marovića je najvažnije da Crna Gora pokaže kapacitet administrativne moći, da podigne evropske standarde, ojača pravnu sigurnostuz uklanjanje nusproizvoda svake tranzicije...

''A to je, znači, smanjivanje opasnosti i od kriminalnih i od nekih malignih stvari koje se pojedinačno svakako pojavljuju u reformskim procesima. Toga ima u svakoj zemlji. Kriminala ima i u Americi. Ima ga i u Rusiji i u Velikoj Britaniji..Ali, to ne znači da tamo nisu demokratske vlade i da zbog toga te demokratske vlade treba da padaju.

Bitno je da čitav pravosudni sistem efikasno funkcioniše. Konačno, neki posljednji događaji i iskustvo iz Crne Gore govori da se mi veoma energično i odlučno obračunavamo sa svim tim pojavama na raznim mjestima-bilo to u svom dvorištu, bilo ''izvan svog dvorišta'.''

Imam viziju bogate i moderne Crne Gore gdje će Montenegro postati brend, a Budva biti bolja od Marbelje, zaključio je Marović.

XS
SM
MD
LG